måndag 30 november 2009

LÄXORNA GJORDA OCH MATEN I UGNEN


Nu är läxorna sa gott som gjorda. Det är historie-prov i morgon, franska kungar fran typ ar 400-800. Och sa har vi övat huvudräkning och grammatik. Emsan har övat läsning, stavning och sa har hon en ny dikt att lära sig. Fransmännen gillar det här med att lära sig dikter utantill. Tror aldrig jag nagonsin lärt mig en dikt utantill. Vad det ska vara bra för? Öva minnet. Men man skulle ju kunna öva minnet pa nagot vettigare kan tyckas.

Maten är i ugnen. Det blir ugnspannkaka i kväll. Inte sa juligt kanske, men det maste vara väldigt svenskt. I början tyckte S att det var en underlig maträtt men nu tycker han att den är helt okej.

EN MASSA JOBB

Gympa.

Fixat med lite klappar.

Och sa jobb, jobb, jobb... och ater jobb.

Nu ska jag göra mig i ordning för att aka och hämta mina prinsessor i skolan!

söndag 29 november 2009

SISTA LEDIGA DAGEN

I morse vaknade vi till ett minst sagt otrevligt väder; blast, kallt och regn och sa har det fortsatt hela dagen.

S och Emma akte, trots det hemska vädret, ner till marknaden för att handla frukt och grönsaker pa förmiddagen. Jag och Bianca var hemma och läste läxor.

Emma, med hennes nyklippta lugg, ser ut som en liten mini-Mimma.

Idag blev det en jättegod lunch pa "Le Voilier" i St-Laurent-du-Var. Jag at (som vanligt när vi gar hit) en mexikansk tallrik och sa en jättestor glass till efterrätt! Jag känner mig fortfarande mätt av allt det där.

När vi hade ätit färdigt skyndade vi oss till bilen för att inte bli totalt dränkta i regnet och det var skönt att komma hem till värmen igen.

Resten av eftermiddagen har vi gjort mer läxor och sa har jag och barnen spelat Monopol, det var ett tag sen sist... Tänk att jag har sa stora barn sa att vi kan spela Monopol tillsammans! Det paminner en om att man själv blir äldre...

Sa har vi bara tagit det lugnt och myst lite extra eftersom S har haft sin sista lediga dag idag. Nu börjar han sitt "maratonpass" med non-stop jobb 7 dagar i veckan ända fram tills den 25/12.

lördag 28 november 2009

CHOKLADKALENDER


Pa förmiddagen akte jag och barnen en sväng till biblioteket och sen akte vi och handlade lite.

Barnen var glada för de fick välja varsin adventskalender (med choklad i förstas)! Nu är de pa plats i tjejernas rum och en LAAANG väntan till den 1 december har pabörjats.

Fin va'?!

Nu har vi gjort läxor och jag ska aka med Emma till frissan för att klippa hennes lugg.

Sen ska jag rota fram nagra julsaker fran källaren, tänkte försöka fa upp adventsstaken tills i morgon. Och sa har jag har lovat barnen att hinna göra lite julpyssel ocksa.

fredag 27 november 2009

INGEN INSPIRATION

Vet inte vad jag ska skriva om idag. Skulle önska att jag hade nagot jättekul eller nagot väldigt intressant att skriva om, men det har jag inte. Har ingen inspriation alls.

Min dag...

Skjutsade barnen till skolan.

Gympade, skönt men jobbigt. Blev trött efterat.

Hem och städade. Blev ännu tröttare.

Fixade med diverse saker.

Hämtade barnen och skjutsade dem till ridningen. Hoppträning för första gangen! Ingen trillade av.

Jag blev ordentligt kall när jag stog och väntade pa tjejerna och har fortfarande inte tinat upp känns det som. Burr.

torsdag 26 november 2009

DAG PA STAN

I morse gick bada tjejerna, fulla av energi, till skolan. De var extra glada för att idag skulle det vara en amerikansk meny till lunch; caesarsallad till förrätt, hamburgare till varmrätt och popcorn med vaniljsas (????!) till efterrätt.

Själv akte jag ner till stan efter att ha lämnat sessorna i skolan. Först gick jag till min ögonläkare för kontroll (allt som vanligt) och sen var jag "tvungen" att vara kvar nagra timmar i stan eftersom jag hade totalt dilaterade pupiller och inte kunde köra hem innan de gatt tillbaka igen.

Jag passade da pa att ga i affärer och köpa mina första julklappar! Alltid nagot.

Tog även en titt in i min favvoaffär Esprit. Som vanligt sa hittade jag en massa trevliga saker där!! Men jag var duktig och köpte "bara" tva stycken skärp.

onsdag 25 november 2009

ÖVERSKOTTSENERGI!


Ja, att Emma är frisk är det ingen tvekan om. Hela eftermiddagen har hon gatt pa högvarv med all den överskottsenergi som hon kumulerat de senaste dagarna.

Hon gör liksom en massa saker hela tiden, men en väldigt kort stund. Sätter pa tv och tittar pa ett program (i nagra minuter), tar fram alla sina pennor och block och ritar (i nagra minuter), drar ut alla sina böcker ur bokhyllan och läser (i nagra minuter), sätter i ett nytt spel i Wii och spelar (i nagra minuter), tar fram Monopol och spelar (i nagra minuter)...och sa vidare.

Efter bara nagon timme ser det ut som Beirut här hemma.

Städa och plocka undan är en helt annan historia...

När vi i eftermiddag just parkerat bilen och stiger ut för att ga till Lenval säger Emma: "Ah, vad gott det luktar här med all snö!!" Eh???

Det star nog inte helt rätt till där...

Och ibland undrar man varför det inte finns nagon on/off-knapp pa barn (brukar man inte säga att naturen gör allt sa bra?!) för Emmas mun gar liksom i ett.

När vi är pa sjukhuset och hon helt plötsligt fragar mig: "Vad skulle du göra om jag skulle svimma här nu?" sa svarar jag, lika ärligt som ett barn, "Äntligen fa en paus!!".

Jag och Bianca tittade pa förstaende pa varandra, men Emma tyckte inte det var ett snällt svar av sin mamma.

Puss pa dig lilla Emma!

FEBERFRI

I morse var även Bianca feberfri och har dessutom varit det hela dagen!

Hon fick dock fortsätta ligga i var säng och vila hela förmiddagen medan jag hjälpte Emma att komma i kapp med alla läxorna.

Pa eftermiddagen fick även Bianca börja göra lite läxor innan vi sen akte till Lenval-sjukhuset för att behandla Biancas vartor med laser. Lilla gumman, hon hade oroat sig hela dagen för det här. Trots att det visst gjorde lite ont sa gick det fort och hon var sa duktig. Vi fick alla ha pa oss jättehäftiga (not) bla glasögon, ungefär som bla cyklop (det kanske är bla för att matcha sjukhuset, vad vet jag?!).

Här pa Lenval föddes Bianca en solig dag i juli för 9 ar sen. Även "Brangelina" födde (Angelina födde och Brad hejade väl pa) sina tvillingar här en dag i juli för ungefär ett ar sen.

Nu ligger i alla fall mina sma prinsessor i sängarna och sover sött. I morgon är de nog redo att ga tillbaka till skolan.

tisdag 24 november 2009

EN MANAD KVAR TILL JULAFON

OMG, om precis en manad är det julafton!!

Och det säger jag verkligen med blandade känslor. Det är ju sa otroligt mycket man ska hinna innan dess; planera julklappsinköp, fixa/skicka julkort, handla och sla in alla julklappar, julpynta, julpyssla och julbaka en massa saker (oftast är det lite utopi och man skjuter fram det till nästa ar), skaffa tomte!!!! (för alla barn som läser det här sa menar jag alltsa en dekorationstomte till trädgarden) och mycket, mycket mer!!

Vad hände med "nästa ar ska jag börja jättetidigt med allting!" ?????

Vart tog november manad vägen? Det känns som att jag missat hela november pa nagot konsigt sätt.

Däremot sa finns det ju mycket positivt med att det bara är en manad kvar till julafton. Som till exempel att tiden tills det att vi aker till Sverige krymper, snart far man börja lyssna pa julmusik (eller hur sis?!), snart kan man börja dricka glögg och äta snuskigt mycket choklad utan att fa daligt samvete och vem vet, är man riktigt snäll kanske man far nagra trevliga julklappar?

Julpynting 2007


Vems knäppa idé var det här kan man tro'?!

SJUKSTUGA

Igar kväll vid middagstid (19-20 för oss) började Bianca fa lite ont i huvudet och var väldigt trött.
I morse när hon vaknade hade hon 39.5°C.

Emma var feberfri men fortfarande lite hängig.

Sa här har vi med andra ord total sjukstuga. Börjar fundera pa om jag inte borde skaffa en sjuksyster-utstyrsel?!

Vem vet, det kanske skulle pigga upp var vardag?!!

En liten sjukling


Ännu en liten sjukling

(Tur att det finns Nintendo!!)

måndag 23 november 2009

SVINIS OCH ENSAM HEMMA

Hela natten var Emma het som en kamin och hjärtat slog sa fort att jag trodde att det skulle poppa ut. Trots att jag gav henne mer Advil mitt i natten verkade febern inte ga ner.

Konstigt nog var hon feberfri i morse när vi steg upp.

Emma fick för första gangen i sitt liv vara ensam hemma medan jag skjutsade Bianca till skolan i morse! Det gick jättebra! Jag var nog mer nervös än vad hon var. Jag sa till henne ungefär 44 ganger att hon inte fick öppna vare sig fönster eller dörrar och absolut inte öppna om nagon skulle ringa pa dörren!

Lite senare pa förmiddagen akte vi in till stan och gick till barnläkaren. Han konstaterade att det var virus och influensa som Emma hade, kanske svininfluensan.

Men han sa att det inte var nödvändigt att ge Tamiflu eftersom hon i övrigt är i bra kondition. Febern borde ga över efter 3-5 dagar. Sa nu är det bara att avvakta och hoppas att det snart ska ge sig.

söndag 22 november 2009

SJUKSTUGA OCH HANNAH MONTANA

Vet inte vad Bianca var för sjuk, men det verkar ha gatt över väldigt fort för i morse när jag och S kom in i hennes rum (lite innan 9) satt hon redan och gjorde sina läxor och sa att hon madde mycket bättre!!! Skönt.

Värre var det med Emma. Vid 4 i natt var jag uppe och "shootade" henne med lite Advil (ibuprofene) och i morse hade hon fortfarande 38 graders feber och alldeles blanka sma ögon.
Sa det blev en total inne-söndag idag och Emma har faktiskt mest legat pa soffan och sett pa tv. Att vi kan alla "Hannah Montana"-avsnitt utantill är bara förnamnet...

Nu pa kvällen hade Emmas feber stigit och hon somnade redan vid 19 i var säng.

I morgon blir det definitivt ett besök hos barnläkaren.

lördag 21 november 2009

INTE HYPOKONDRIKER

Det var dumma bakterier som hade hoppat över pa Bianca.

Hon är ingen hypokondriker. Dumma mamma.

Förlat.

Under början av kvällen kände sig Bianca allt tröttare och tröttare. Och sa började hon frysa. Febern kom.

Jag fick göra pannkakor sa att barnen skulle fa i sig lite middag.

Nu ligger sessorna och sover sen ett litet tag tillbaka.

Och nu hoppas jag att mina sma älsklingar fort ska krya pa sig och snart bli bättre igen.

HYPOKONDRIKER KANSKE?!

Lilla Emsan är sjuk idag; ont i halsen, ont i huvudet, lite hosta och tendens till feber. Är det svinis kanske?!

I alla fall sa har hon mest fatt ligga pa soffan och titta pa tv idag. Och blivit lite extra ompysslad förstas. Hon fick till och med lyxen att dricka (citronsaft, inte välling) ur en nappflaska idag. Det tycker hon är lite kul. Men bara när man är sjuk far man det.

Bianca var skönt nog helt frisk i morse, men hon uppskattade nog inte riktigt det. Det var nog inte sa roligt att inte fa vara nära syrran (ut i fall att nagra bakterier skulle hoppa över), vara tvungen att göra läxorna som vanligt medan syrran bara fick ligga framför tv:n och inte heller fa bli lika ompysslad som syrran.

Men konstigt nog sa verkar hennes friskhet försvinna här pa eftermiddagen. Det började med att hon sa att hon var väldigt trött, sen sa hon att hon "nästan" hade ont i huvudet och nu senast sa hon att hon fryser. Fast nu hör jag att hon leker glatt med Emma i sitt rum, istället för att fortsätta med läxorna.

Hmmm, undrar vad det blir för diagnos pa henne?
Hypokondri kanske?!!!

Eller sa har nagra elaka baskelusker verkligen hoppat över.

fredag 20 november 2009

SMILE


Som alltid när vi aker till tjejernas ridlektion sa aker vi alltid en liten bit pa motorvägen för att komma dit, och sa även ikväll.

Efter ett litet tag undrar Bianca vart fartkamerorna sitter nagonstans.

- "Lite längre bort", svarar jag henne.

Da undrar Emma; -"Vad är en fartkamera?"

Jag förklarar för henne att det är som en slags kamera som tar kort för att se om man kör för fort.

Da säger hon: -"Da ska jag le eftersom vi kommer att vara med pa kort!!"

Smile!!

torsdag 19 november 2009

MYSIG JUL?!

Om en manad, precis, aker jag och barnen till Sverige för att fira jul!

Det ska som alltid, bli jättemysigt att fa mysa med familjen och njuta av den svenska ("den riktiga") julstämningen.

Kanske kommer vi verkligen att njuta (och inte stressa sa mycket) i ar?!

Kanske blir det en vit jul?

Kanske kommer tomten?!

SYSKONKÄRLEK 2

Ett langt och mysigt samtal med min fina syster fick mig pa riktigt bra humör idag.

Tack fina för att du finns.

Längtar till julen....

Du har väl saffran nu?!

onsdag 18 november 2009

SYSKONKÄRLEK

Inte förrens ikväll, vid middagen, sa berättar Emma att hon drömt en mardröm i natt. Hon hade drömt att min fot gatt av(!!) och att det blödde jättemycket! Undrar vad en psykolog skulle säga om detta?!

Anyway, hon hade blivit rädd och gatt in i Biancas rum och krypit ner i sängen tillsammans med henne och sen fortsatt att sova. Och sa hade de lovat varandra att inte berätta det för oss!

Gulligt va'?!

Det är syskonkärlek.

tisdag 17 november 2009

MAC


Jag har aldrig varken jobbat med, haft eller intresserat mig för Mac, men efter att ha haft aldeles för mycket virus pa min PC i höst sa har jag nu börjat snegla lite mot Mac.

Det sägs ju att de bland annat är bra för att de "drar till sig" färre virus än PC. Vad vet jag?!

Men de är ju ganska snygga i alla fall.

Och bra, vad jag har hört.

Fast dyra.

Den som lever far se.

måndag 16 november 2009

EN VANLIG MANDAG

Mandag.....

Jag hade inte alls lust att stiga upp ur min varma sköna säng i morse. Men jag hade inte sa stort val.

Lämnade barnen i skolan, gick och tränade. Ett energiskt gympapass fick mig att vakna upp!

Efter det for jag till Carrefour för att storhandla.

Sen hem och plocka upp alla varor, dra av en sväng med damsugaren och plocka lite med ditt och datt innan det var dags för att hämta sessorna i skolan.

Sen 17 har vi pysslat med läxorna och om ett litet tag ska jag laga lite middag.

Sa har min mandag sett ut. En vanlig mandag med andra ord.

söndag 15 november 2009

VACCIN MOT SVININFLUENSAN

För eller emot vaccinering mot svininfluensan?

Ja, det är den stora fragan just nu.

Vi har inte riktigt bestämt oss ännu, just nu sa avvaktar vi lite. Mest för att vi absolut är tveksamma men ocksa för att se lite vad effekterna av vaccineringen innebär och även för att höra vilken typ av vaccin som egentligen är bäst.

Jag vet att det just nu är rusning efter vaccinet i Sverige och att folk köar för att vaccinera sig.

Här i Frankrike, trots att den stora vaccineringskampanjen börjat nu i veckan, är folk dock betydligt mer tveksamma till vaccinet. Än sa länge sa har jag faktiskt inte hört en enda människa som bestämt sig för att vaccinera sig. Även läkarna är högst tveksamma, om inte till och med, totalt emot vaccineringen.

En del fragasätter hur effektiv vaccineringen är, vilket skydd den egentligen ger.

Andra avvaktar för att se vilka bieffekter vaccinet ger.

Det debatteras även om vilket vaccin man bör ta, det som innehaller adjuvans (det vaccinet fran GlaxoSmith Kline som just nu erbjuds i bade Frankrike och i Sverige och i de flesta europeiska länderna) eller vaccinet utan adjuvans. I USA är det endast vaccin utan adjuvans som är tillatet och det kommer sa smaningom att kommersialiseras här i Frankrike ocksa (fran laboriatoriumet Sanofi-Pasteur).

Var barnläkare tycker till exempel absolut att man ska invänta vaccinet utan adjuvans.

Vaccin eller inte vaccin?

Vilket vaccin?

Hur manga doser?

Manga fragetecken och fa svar.

lördag 14 november 2009

DAG PA STAN


Idag var S ledig och hemma med oss. Eller hemma och hemma, vi har mest varit ute pa stan idag.

Först akte vi in till gamla stan och för att handla frukt pa marknaden.




Lustig man med katter, som fascinerade barnen.


Bianca och Emma beundrar mannen med katterna, eller kanske mest katterna?!


Efter marknaden akte vi vidare in till stan och gick bland annat till Fnac, en jättestor affär som säljer kameror, tv-apparater, dvds, nintendo, böcker, datorer och mycket mer. Där finns mycket intressant och man kan lätt bli fast där ett tag och framför allt komma därifran med mycket smatt och gott. Vi köpte nagra böcker och nagra gamla hederliga VHS kassetter (är nog snart de enda som använder sadana längre!).Jag köpte ocksa en tröjja till Bianca, inte pa Fnac dock!

Vi at en snabb lunch pa Quick innan vi akte hem för en snabb mellanlandning. Vi lämnade av det som vi inhandlat i stan och hämtade skidor och pjäxor som vi akte och lämnade in pa SPOC, en seconhandaffär för diverse sportartiklar. Vi köpte nya pjäxor och stavar till barnen och reglerade skidorna sa nu är vi startklara inför arets skidsäsong! Den lär nog snart börja för den här veckan hörde jag pa radion att det redan är 30 cm snö uppe i skidstationerna!

När vi kom hem blev det dags för läxläsning; jag hjälpte Emma med franskan och S fick hjälpa Bianca med matten. Vem har sagt att jämställdhet inte finns i Frankrike?!I

kväll blev det soppa till middag och nu ligger barnen i soffan och ser pa en film pa tv. S är hos nagra kompisar och ser pa fotboll och jag har min lilla "egentid" och sitter här och bloggar.

fredag 13 november 2009

FILMTIPS


Tänkte tipsa om en väldigt bra film, "My Sister's Keeper" (Allt för min syster) med Cameron Diaz. Den handlar om en familj som har ett cancersjukt barn och som skaffar ännu ett till barn, in vitro, för att kunna bli en perfekt medicinsk donator till det sjuka barnet.

Det är en fin och otroligt gripande film. Absolut sevärd.

Ett tips; ha näsdukar i närheten när du ser filmen!!

Idag har jag gympat och farit runt och gjort diverse ärenden.

Snart ska jag aka och hämta barnen i skolan och sen skjutsa dem till ridningen. Men först ska jag ta pa mig ordentligt med varma kläder. Förra fredagen var det bara 6 grader varmt när vi kom fram till ridskolan. Burr!

torsdag 12 november 2009

DAGENS KÖP


Det här lilla gulliga dammsugaren har jag köpt idag! Inte sa glamoröst kanske, men tyvärr nödvändigt. Den gamla ville inte längre, det gick nästan snabbare att plocka upp dammet för hand sa da förstar ni.

onsdag 11 november 2009

MENTON


Nu är barnen i säng sedan en timme tillbaka. Det blev visst lite sent ikväll.

Idag är det helgdag i Frankrike (11 november 1918 blev det fred efter det 1:a världskriget) vilket betyder att det inte var nagon tennis eller gympa som vanligtvis pa onsdagar.

Jag och barnen gjorde istället en liten utflykt till Menton över dagen. S jobbade ju som vanligt trots röd dag och det var evigheter sen vi var i Menton sist.

Vi passade pa att hitta lite nya kläder bade till mig och barnen samt att träffa barnens farbror och kusin som ocksa jobbade idag. Sen blev det lunch hos svärmor (som till barnens förtjusning lagat stekt potatis) och senare även en liten eftermiddagspromenad i Menton. Jag hade lovat barnen att ga till "Pirat-affären" där man kan köpa smagodis (en av de fa ställen här nere där man kan hitta smagodis) men den var tyvärr stängd idag. Gissa om jag fick sta ut med nagra sura miner ett tag?! Vi far ta igen det när vi kommer till Sverige!

När vi kom hem igen var det dags för läxorna som drog ut lite pa tiden, vilket gjorde att vi inte at middag förrens vid 20.45, därav den sena läggningen av barnen.

tisdag 10 november 2009

DAGENS DAG

Vad har hänt idag?

I morse, efter det att jag lämnat barnen i skolan, gick jag till gulliga "mattanten" Alice för att betala matsalen för november.

Sen skyndade jag mig till gympan, som för övrigt kändes ovanligt tung och jobbig idag. Började titta pa klockan redan efter 20 min. Men jag överlevde!

Väl hemma igen sa blev det en snabb dusch, tömma tvättmaskinen och ringa en massa samtal och boka in flera olika läkarbesök för mig och barnen.

Sen stog jag och strök i 3 timmar. Sa nu har jag till och med en blasa i högerhanden! Arbetsskada?!

Sen akte jag till biblioteket och lämnade tillbaka böckerna som skulle ha lämnats in i lördags (vi kom dit 17 min efter stängningen) och betalade straffavgiften pa 3.40 Euro.

Efter att ha hämtat sessorna i skolan akte vi in till stan för att ga till hudspecialisten.

Sen hem och göra läxor, laga mat och lägga barnen.

Nu ska jag snart ga och lägga mig själv ocksa för jag gäspar sa att käkarna haller pa att ga ur led.

måndag 9 november 2009

PIPPI PA KOPPAR

Sa var vi tillbaka till vardagen igen... gympa, ärenden, läxor mm.

Och sa har jag börjat ta itu med strykhögen som nar mig ända upp till bröstet! Jo, det är (tyvärr) sant.

Men jag förgyllde min vardag lite med att köpa en massa nya koppar; tekoppar, kaffekoppar och espressokoppar och nagra fina fat blev det ocksa.

Jag har maste ha fatt pippi pa koppar! Sa sent som i onsdags köpte jag fyra fina tekoppar, med julmotiv, fran Starbucks.

söndag 8 november 2009

HÄRLIGT DALIGT VÄDER

I morse när vi vaknade och sag att det var gratt och trist ute drog vi en suck av lättnad och sag fram emot en dag hemma utan att behöva ha daligt samvete för att vi inte gar ut.

Sa vi har haft en riktigt skön hemmadag idag. Vi har mest strosat runt och gjort lite ditt och datt och större delen av eftermiddagen har vi myst framför tv:n.

Härligt att bli glad av daligt väder för omväxlingens skull!

lördag 7 november 2009

BACK HOME


Kom tillbaka fran solen i onsdags.

Landade pa flygplatsen i Nice klockan 13.00 efter varit pa resande fot i ca 24 timmar.

Klockan 16.00 stog vi nere i garaget med startkablar i högsta hugg för att fa igang S bil som var helt död.

Efter att ha bytt bilbatteri och ätit middag (lunch för oss) pa McDonald's sa akte vi och handlade mat pa Carrefour.

Med var jetlag i kroppen var det som om vi handlade mat mitt i natten...

Barnen stupade i säng när vi kom hem och vi somnade framför en film.

I torsdags började skolan/jobbet igen.

Det är inga problem att stiga upp pa morgonen, vi vaknar runt 5! Däremot är vi supertrötta pa kvällarna.

I torsdags kväll gjorde jag ett nytt försök för att se färdigt filmen som jag började se pa i onsdags, men jag somnade igen.

Igar kväll, efter skolan, ville barnen aka till ridningen och det gick jättebra men sa fort vi satt i bilen och var pa väg hem igen sa somnade dom.

Idag har jag och barnen akt runt i hela stan för att köpa vinterstövlar och skor, det blev en del kläder till barnen ocksa. Jag tror vi akte i väg vi 10-tiden och var inte hemma förrens vid 17!

Nu sover barnen sen länge, Bianca ville absolut vara uppe och se pa tv i kväll men det dröjde inte länge förrens hon sov.

Sa fysiskt är vi hemma igen, efter en härlig semester i solen, men mentalt är vi fortfarande pa andra sidan jordklotet (nästan)!