torsdag 31 januari 2013

STREJK


Idag har det varit en nationell strejkdag för flera av landets statliganställda här i Frankrike, där ibland lärarna.

Strejk. Igen.

C'est la France. C'est la vie!

I Emmas skola, ungefär motsvarande lag-och mellanstadiet, är lärarna skyldiga att meddela i förväg om de har intentionen att strejka eller inte. Sa redan i tisdags kväll fick vi reda pa att Emmas lärare inte skulle strejka idag. Till Emmas stora besvikelse. Förstas.

Vad gäller lärarna i högstadiet sa är det däremot annorlunda. Det behöver inte tala om i förväg huruvida de kommer att strejka eller inte sa där vet man inte förrens i sista stund hur det blir. Det enda vi fick veta i förväg inför idag var att matsalspersonalen skulle strejka vilket därför betydde att eleverna inte skulle fa nagon lunch serverad. Istället sa kunde man antingen ta med sig egen pick-nick eller, med föräldrarnas tillsatelse, lata barnen ga ut fran skolan och äta lunch nagon annanstans. Naturligtvis var elaka mammans enda option; picknick pa skolan.

Sa elaka mamman gick upp tidigt och gjorde i ordning en god matsäck till Bianca i morse. Lite snäll är hon ända ibland.


Jag skjutsade som vanligt Emma till skolan vid 8-tiden och efter det när jag var pa väg till en bilverkstad för att lämna en vänninas bil där och sen skjutsa hem henne sa ringer Bianca och säger att de har ringt fran hennes skola. Istället för att börja klockan 10, som hon vanligtvis gör pa torsdagar, sa skulle hon inte börja förrens klockan 13.30 da hennes musik- och engelskalärare strejkade.

Sa istället för att skynda mig hem direkt för att skjutsa Bianca till skolan akte jag till gymet för en timmes träning pa löpbandet.

När jag kom hem sa hade Bianca städat och dammsugit sitt rum och dammtorkat i vardagsrummet! Hm, kanske skulle jag ta ur barnen ur skolan och sätta dem i jobb här hemma istället?!

Eller sluta klaga pa att lärarna strejkar sa ofta och heja pa dem istället?

Eller anamma det franska sättet och ta nagra strejkdagar själv lite till som tätt?

Tal att tänkas pa det här...

Och förresten, matsäcken fick hon äta upp här hemma innan jag skjutsade henne till skolan pa eftermiddagen.

DAGENS VITAMINKICK





Dagens vitaminkick fixade Emma till sig själv, Bianca och mig när hon kom hem fran skolan.
Skal!

onsdag 30 januari 2013

NRJ MUSIC AWARDS 2013


Just nu är det galor och awards tillställningar överallt. Golden Globes, Guldbaggen, SAG Awards... ja listan kan göras lang.

Här i Frankrike var det NRJ Music Awards i Cannes förra helgen. Detta är en av landets största awardstillställningar och varje ar kommer manga av bade Frankrikes och världens mest populära artister dit. 

I ar var en av de nominerade grupperna den engelska pojkgruppen One Direction som även uppträdde under kvällen och Bianca hade kunnat ge vad som helst för att fa biljetter till denna kväll. Tyvärr sa finns det inga biljetter att köpa, utan antingen sa maste man ha väldigt goda kontakter och känningar eller sa maste man ha turen att vinna biljetter i nagon av alla utlottningar som finns pa NRJ eller TF1 (tv-kanalen som sänder). Eftersom vi hade varken det ena eller det andra sa fick vi nöja oss med att se galan pa TV.

Bianca försökte dock tjata till sig bade att vi skulle sta pa flygplatsen under fredagen för att se när dom, One Direction, anlände till flygplatsen och sta i timtal och vänta framför röda mattan pa lördagen för att fa en glimt av dem. Men elaka mamman sa nej.


One Direction pa röda mattan.
Som alltid vid dessa galor och prisutdelningar sa är alla artister stylade och tjusiga pa röda mattan.

Alicia Keys, Carly Rae Jepsen, Psy och Taylor Swift.
Presentatören Nikos Aliagas, Amel Bent, Nolwenn Leroy, Jenifer, Tal och Bastian Baker.
Shy'm hade en klänning som var nagot urringad.
Vi sag flera väldigt bra uppträdanden under kvällen, bland annat ett med Birdy och den franske artisten Emmanuel Moire som sjöng "Skinny Love" tillsammans. Vill du se mer fran NRJ Music Awards kan du kika in här.



Alla bilder lanade fran google.

MA BÄSTE MAN VINNA


Ma bäste man vinna... och det kan man väl säga att han/de gjorde när Frankrike igar vann Världsmästerskapen i Bakverk i Lyon i mandags!

Inte ett speciellt överraskande resultat för nagon. Och jag kan ju tillägga att Frankrike har vunnit världsmästerskapen i bakverk 7 utav 13 ganger som det har arrangerats. Sa man kan väl lätt säga att bäste man vann!

Nej detta är ingen dekoration, det är det vinnande bakverket! Där ligger man i lä med sin ihopsjunkna lilla kladdkaka.
Grattis Frankrike!
Alla bilder lanade fran google.

tisdag 29 januari 2013

LUGNA FAVORITER


Vad gäller musik sa har jag har alltid varit en riktig sucker för lugna latar. 

Riktigt smöriga à la Julio Iglesias, romantiska som Whitney Houstons "I Will Always Love You", vackra som manga av Josh Grobans sanger eller sorgliga som Westlifes "Angel". One Republics ofta väldigt melankoniska latar är ocksa sadana som jag kan lyssna pa hur mycket som helst. 

Visst lyssnar jag pa annan musik ocksa. När jag star pa löpbandet till exempel, da är det bara dance- och riktig fartig musik som gäller.

Men ni fattar, lugna latar är mina favoriter. Just nu lyssnar jag mycket pa M Pokora och Bastian Baker. Det är antagligen namn som inte säger er sa mycket.

M Pokora är en fransk artist som för 10 ar sen vann Popstars, ungefär som Idol, X-factor..., och som sedan dess blivit en av Frankrikes största popartister. Han har gjort manga bra och framför allt väldigt varierande latar. Bland annat har han spelat in "It's All Right" tillsammans med Ricky Martin och laten "Dangerous" med Timbaland. Att han är en helt okej dansare bevisades när han 2011 vann franska "Danse avec les Stars" (Dancing with Stars).

Hans senaste lat "Si Tu Pars" är en lugn, sorglig och melankonisk lat. Helt i min smak med andra ord. Vill du lyssna pa den kan du göra det här nedan. Observera dock att det först är en reklamsnutt i 20 sekunder innan laten börjar.



En annan sang som jag tycker om just nu är Bastian Bakers "Hallelujah". Bastian Baker är en "ny" schweizisk artist som blev känd i Frankrike förra aret da han var med i "Danse avec les Stars".



måndag 28 januari 2013

MANDAGS SYNDROMET



Vanligtvis brukar jag inte lida av "I hate Mondays"-syndromet, jag brukar tycka att det är ganska skönt med mandagar faktiskt. 

Men inte idag.


Idag hade jag helst velat dra täcket över mig och ligga kvar i sängen hela dagen. Atminstone slippa ga ut genom dörren.

Men tyvärr funkar det ju inte riktigt sa.


Det är bara att bita ihop och köra pa. 

Barnen maste ju skjutsas till skolorna som vanligt och to-do-listan är alltid lika fullklottrad.

Men jag bestämde mig för att "skolka" fran min träning idag.

Istället ska jag göra mig en stor kopp kaffe och börja ga igenom barnens kläder och skor.


Ha en bra mandag!

söndag 27 januari 2013

TREVLIG HELG


Nu är snart en underbar helg tillsammans med fina vänner till ända.

Tiden har gatt rasande fort men sa är det ju tyvärr ofta när man har det trevligt. Och vi har verkligen haft en bade trevlig och mysig helg med mycket god mat och dryck, manga skratt och manga minnen aterupplevda.

Här kommer en bildbomb fran helgen med foton tagna med bade Canon och mobil.

Jag fick en fin blombukett.

En salig röra pa soffbordet med mycket gott.
Idag akte vi ner till gamla stan i Nice och gick och flanerade pa marknaden och sa tog vi en liten promenad längs havet.














Svart att se pa den här bilden kanske, men längst bort kan man se de snöklädda bergen ovanför Nice.


Svenska Konsulatet som ligger i gamla stan.


Sen akte vi vidare till St-Laurent-du-Var där vi promenerade längs stranden innan vi at lunch pa en mysig restaurang. Och notera att vi satt pa en öppen terass! När man kan äta ute en 27 januari da känns det helt okej att bo pa Rivieran.






lördag 26 januari 2013

PROMENAD MED VÄNNER


Den här helgen har vi ett par vänner pa besök. 

Mycket god mat och trevliga samtal star pa programmet. Och sa blev det en härlig eftermiddagspromenad längs havet.








Och förresten, det blev inget regn!

DET KAN BLI REGN


Meterologerna säger sol och moln för idag.

Jag säger regn.

Jag tvättade alla fönster här hemma i torsdags och igar kväll bilen.

Jag vet, det kanske var att utmana ödet lite.

Just saying...