fredag 15 februari 2013

READY FOR TAKE OFF


Om allt gar enligt tidtabell sa ska vi vara incheckade och klara för start medan ni läser det här inlägget.

Vi har en mycket lang resdag framför oss med stopp i tva olika länder och tva flygplansbyten innan vi nar slutdestinationen som ligger 4 tidszoner öster ut. Fran dörr till dörr sa kommer resan att ha tagit ungefär 24 timmar.

Jag har absolut ingen aning om hur det ser ut med internet uppkoppling pa hotellet där vi ska bo, men jag har en stark känsla av att det inte kommer att bli sa mycket av den saken under den närmsta tiden. Nu är det sol o bad, god mat, avkoppling och mycket familjetid som gäller!


När och var vi hörs nästa gang har jag absolut ingen aning om just nu, det aterstar att se.Om inte annat sa kommer jag att bildbomba sa snart vi är hemma igen.

Tills dess önskar jag alla er som har sportlov eller annan semester en riktigt härlig semester och ni andra far ha det sa bra ända!

GRATTIS BÄSTA SYSTER


Idag önskar jag världens bästa och finaste syster ett stort grattis pa födelsedagen.

Vanligtvis kan vi aldrig, som med de flesta av familjens födelsedagar, inte fira tillsammans. Men det gar inte ett ar eller en födelsedag utan att vi ringer och grattar varandra pa telefon.

Men trots att vi inte kan ses sa betyder det naturligtvis inte att jag inte tänker pa dig kära syster.

Jag hoppas att du far en jättemysig dag och att du blir ordentligt firad av dina älsklingar.

Kanske kan du och jag hinna med ett systerligt födelsedagsfirande lite senare i var?

 Stort Grattis finaste syster!

torsdag 14 februari 2013

VI BLIR FEM



Nu byter jag snart ut vinterstövlarna mot bikinin.

Väskorna är packade och snart drar vi mot varmare breddgrader.

Men istället för fyra sa blir vi blir fem stycken som snart drar iväg pa semester.

Nej, det är inte nagon babymoon vi ska aka pa, haha!

Men den här gangen tar vi med mamma pa resan och jag lovar att hon kommer att fa en riktigt häftig upplevelse! Visst det är en lang och ganska sa tröttsam resa till att börja med jag kan garantera att det är värt mödan. Efter manga timmar i luften och flera byten sa kommer man fram till paradiset. Eller ja, det som mest liknar paradiset pa denna jord i alla fall.

Jag kan säga detta med största säkerhet, da jag, S och barnen har gjort denna resa ett flertal ganger redan och vi vi älskar det lika mycket varje gang.

SVENSKA GODSAKER



Sverigebesök är alltid mysigt och uppskattat av hela familjen.

Och extra härligt är ju naturligtvis alla godsaker som finns med i väskorna.

Att gotta sig med svenska tidningar är en riktig lyx!

onsdag 13 februari 2013

PARKERING MED SMA MARGINALER


Fickparkering kan ju vara lite knepigt ibland. Här i Frankrike, atminstone pa trangbebodda Rivieran, är det ännu knepigare. Tranga gator, fa platser och manga bilar gör att man för det första ska ha väldigt tur om överhuvudtaget ska hitta en plats. Alla bilar som är större än Golf är STORA bilar här och det gör det hela ännu svarare.

Men inga nackdelar som inte har nagra fördelar. Efter nagra ars övande sa blir man ganska duktig pa att parkera med sma marginaler. När man kommer till Sverige känns det som att man har en Smart trots att man rattar en stor Volvo kombi och alla parkeringsplatser känns gigantiskt stora.

Här nedan ser ni ett typiskt exempel pa parkering med sma marginaler. Proffsigt eller galet?! Fransk parkering helt enkelt. Ni förstar ju varför det finns fa bilar i Frankrike utan skramor.


tisdag 12 februari 2013

DAGEN I KORTHET


Här är var dag i korthet:

● De franska lärarna strejkar idag sa Emma har varit hemma hela dagen.

● Jag hämtade upp mamsen som kom med flyget fran Sverige idag.


● Skjutsade Bianca till orthodontisten som spände och satte dit nagra nya delar av hennes tandställning.


Vissa saker undrar man vad de används till!

● Jag tvättar, plockar, bockar av listor och packar. Snart är det vinterlov hos oss!

● Nu ska jag ga och laga potatismos. Maste göra lättuggat till middag eftersom Bianca har ont i tänderna!

SNÖKLÄDDA KULLAR


Igar snöade det pa Rivieran men tack och lov blev det inte nagot större kaos da snön smälte sa fort den nadde marken. Idag är det lite klarare men fortfarande kallt sa snön pa kullarna runt om Nice ligger fortfarande kvar.




 Här nedan kan ni se skillnaden (pa observatoriekullen som ligger precis ovanför Nice), hur det sag ut den 31 januari och hur det ser ut idag.


måndag 11 februari 2013

VINTERN ÄR TILLBAKA


Ena stunden regnar det ena stunden snöar det. Det verkar som vinter vill komma tillbaka till Rivieran igen.





Snart ringer de väl fran skolan för att be att man kommer och hämtar upp barnen tidigare?!

SKOLMATEN


Hur det ser ut och gar till i den franska skolmatsalen kan säkert vara väldigt olika beroende pa olika skolor och jag kan ju naturligtvis bara utga ifran den lilla erfarenheten jag har genom mina barns skolmatsalsupplevelser.

I Emmas skola, där det gar barn fran 3-11 ar, lagas all mat i ett storkök nagonstans i Nice och värms sedan upp i skolans kök. 
Barnen pa skolan far äta i tva omgangar. De minsta barnen äter vid första sittningen klockan 11.30 och de äldsta barnen vid den andra sittningen klockan 12.30.

Barnen blir serverade vid bordet av matsalspersonalen som även dukar av tallrikarna efterat.

Menyn bestar alltid av förrätt (entrée) , huvudrätt (plat principal) med tillbehör (garniture), ost (fromage) och efterrätt (dessert).
Som ni kanske kan se pa menyn sa star det vissa dagar "SP" vilket star för "Sans Porc" och betyder utan fläskkött och "SV" vilket star för "Sans Viande" och betyder "Utan Kött". Det är för dom barn som av olika anledningar (muslimer, judar, vegetarianer...) inte äter kött och istället far nagonting annat de dagar som det är kött i huvudrätten.

Exempel pa meny:


Mandag:

Förrätt: 3 kubers blandning (gurka, rädisor och majs)
Huvudrätt: Medelhavslasagne med röd paprika, tofu och olivpuré
Ost: "Carré de l'est" betyder "fyrkant fran öst" och är en ost fran regionen Lorraine. Det är en fyrkantig ost gjord pa komjölk med en mjuk konsistens.
Efterrätt: Fruktkaka (den bla kockmössan betyder att den är hemgjord)

Tisdag:

Förrätt: Grönsakssoppa (hemgjord)
Huvudrätt: Skinka
Utan fläskkött: Omelett
Utan kött: Omelett
Tillbehör: Gratin Dauphinois (ungefär som potatisgratäng)
Ost: "Vache qui rit" som är osten "Den skrattande kon"
Efterrätt: Säsongens frukt

För onsdagen finns det ingen meny eftersom de sma barnen är lediga fran skolan pa onsdagar i Frankrike.


Pa torsdagen star det "Menu du Quebec" vilket är en av manga temamenyer som de har under aret. Naturligtvis är det olika teman och olika maträtter varje gang. Det kan vara allt fran ekologisk meny, Söderhavstema, julmeny och manga fler.  I höstas när det var den officiella "Smakveckan" i Frankrike sa fick skolmatsalen besök av stjärnkockar som vanligtvis lagar mat pa restauranger som belönats med en eller flera stjärnor fran Michelinguiden. Det kan ni läsa om här och här.


I den högstadieskolan, Collège, där Bianca gar är de runt 1000 elever och barnen äter pa olika tider beroende pa var och ens schema. 
Vid ingangen av matsalen maste varje elev checka in med sitt fingeravtryck för att visa att man har ätit och för att undvika att en elev äter flera ganger.

Skolan har ett eget kök och lagar all mat pa plats. Matsalen är en self-service restaurang där varje elev plockar at sig de tallrikar som man vill ha. Oftast finns det tva olika alternativ för varje rätt att välja bland. Även här bestar varje maltid av flera rätter.

Exempel pa meny:


Torsdag:

Endivsallad
Remoulad selleri
Sallad med krutonger
Boeuf Bourguignon som är en klassisk fransk köttgryta
Gratin Dauphinois (ungefär som potatisgratäng)
Ost: Emmental
Hemgjord chokladmousse

Fredag:

Ankmousse
Lantspaté
Ägg med majonäs
Panerad fisk
Stekt grönsaksblandning
Bryllépudding
Kaka och frukt


Och naturligtvis serveras varje maltid, pa bada skolor, alltid tillsammans med en bit baguette!

Nu vet ni allt, nästan, om den franska skolmaten.

Bon Apétit!

lördag 9 februari 2013

GULA MYNTEN



I Frankrike organiserar man varje ar "Opération Pièces Jaunes", Operation Gula Mynt, under ett visst antal veckor. Malet med denna operation är att samla in sa mycket pengar som möjligt som sedan används för att förbättra barn och ungdomars vistelse och miljö pa sjukhus.

Manga företag och ideella organisationer ställer upp och anordnar diverse jippon, tävlingar, uppträdanden och mycket annat för att dra in pengar. Pa manga ställen, postkontor, skolor, affärer..., hittar man även dessa sma sparbössor, som ni ser pa bilden ovan, där man kan lägga i pengar.

Idag var det ett stort "Opération Pièce Jaune"-jippo i gamla stan i Nice där Emma skulle vara med och uppträda tillsammans med sin Pom-Pom Girl-grupp.

Först var det repetitioner inne i stan och sen fick vi skynda oss ner till gamla stan för att precis hinna i tid till själva uppträdandet. Eftersom vi kom dit i sista sekunden och med andan i halsen sa fick vi mammor tyvärr väldigt daliga platser langt bak och sag inte mycket av själva uppträdandet. 

Att försöka ta nagra foton var mer som en ren chansning sa därav tyvärr väldigt daliga bilder fran uppträdandet.






När Emmas uppträdande var över och vi promenerade mot parkeringshuset där vi hade parkerat bilen sa gick vi bland annat över Place Masséna där förberedelserna inför arets karnival är i full gang.



fredag 8 februari 2013

VARFÖR ÄTER INTE ALLA BARN LUNCH I SKOLAN I FRANKRIKE?


I höstas skrev jag om när skolköket i Emmas skola fick besök av olika stjärnkockar under en veckas tid. Det kan ni läsa om här och här.

Det var ju en ovanlig och lite speciell vecka i skolmatsalen, men nu tänkte jag berätta lite mer om hur det vanligtvis ser ut och gar till i den franska skolbespisningen.

Jag kommer att dela upp det i tva delar för att det inte ska bli alldeles för langt. Första delen kommer att handla om hur och vem som far äta i skolmatsalen i Frankrike. Och den andra delen kommer att handla om själva skolmaten.

För det första sa är det inte som i Sverige, en självklarhet och nagot som är obligatoriskt, att alla barnen äter lunch i skolmatsalen. Nu vet jag dock inte hur det gar till i de svenska skolorna idag, men pa den tiden da jag gick i skolan i Sverige sa var det ju sa att alla elever at lunch i skolan och att inte kostade nagonting exra.


I Frankrike maste man inför varje nytt läsar ansöka om att fa en plats i skolmatsalen för sitt barn och dessutom är det avgiftsbelagt.

Varför är det inte en självklarhet att alla barnen som gar i skolan far äta lunch där?
För att svara pa den fragan sa maste man nog ga langt tillbaka i tiden och jag kan inte garantera att mitt svar är det korrekta.

Jag tror att det mycket beror pa att eftersom det förr i tiden var sa att de flesta mammor i Frankrike var hemmafruar sa var det enklare och mer naturligt att barnen gick hem och at lunch istället för att man skulle behöva bygga ett skolkök och matsal i varje skola vilket ju naturligtvis hade blivit mycket dyrare.

Med aren sa ändrades ju livsstilen och fler mammor började att jobba vilket innebar att man var tvungen att lösa lunchproblemet för barnen i skolan. Jag kan tänka mig att man fick bygga till skolmatsal och skolkök till redan befintliga skolor, vilket gjorde att utrymmet var begränsat och att man därför inte kunde fa plats med alla elever. Men jag tror ocksa att traditionen med att barnen äter lunch hemma, i den man det finns möjlighet till det, har levt kvar och att vissa faktiskt vill att ens barn ska komma hem och äta lunch.

Personligen sa tycker jag att det är mycket bättre att lata barnen äta lunch i skolan än hemma. Dels därför att barnen inte behöver "slitas" fran skolan och bli "avbruten" i skoldagen. Men dels ocksa för att jag tycker att det är väldigt bra att de far äta och smaka en annan mat än den som de far hemma. Ofta sa smakar de ju och äter saker när de är i matsalen och tillsammans med alla andra barn, som de aldrig skulle ha ätit hemma. Och för min egna del tycker jag att det är fullt tillräckligt med alla hämtningar och lämningar under dagen som det är. Skulle jag dessutom behöva hämta tva barn i tva olika skolor vid 11.30 och sen aka och lämna dem igen vid 13.00 sa skulle jag ju överhuvudtaget inte fa nagonting annat gjort än att agera taxi om dagarna.

I dagens läge är det naturligtvis fler som inte kan lata sina barn äta lunch hemma och som maste hitta en annan lösning vilket gör att efterfragan pa skollunch ofta är större än utbudet. Men detta beror ju saklart även pa hur stor skolans kapacitet är.

Bild lanad fran google.
I den skolan där mina barn gick när de var sma (Bianca mellan aldern 3-5 ar och Emma bara när hon var 3 ar) fanns det tillräckligt med plats för alla som ville ha sina barn i skolmatsalen sa det var aldrig nagra problem. Men annars sa maste man som sagt inför varje läsar ansöka om plats i matsalen och för att göra detta behövs en hel bunt med papper; de tre senaste lönespecifikationerna, el-eller telefonräkning eller nagot annat som bekräftar ens hemadress, skattesedlar, försäkring...

Vilka barn prioriteras da för tillträde i skolmatsalen?

1. Barn vars bada föräldrar arbetar utanför bostaden.
2. Barn vars bada föräldrar arbertar utanför hemmet eller är arbetssökande.
3. Familjer med tre eller flera barn.
4. Familjer som bor langt ifran skolan.

Kostnaden för skolmaltiderna i Ecole Elementaire (fran 6-10 ar) i Nice kommun i ar är 3,05 €/dag. Hushall med lag inkomst kan ansöka om en reducerad kostnad.
För Collège (11-14 ar) betalar vi ungefär 180 €/ 3 manader.

Vad gäller Collège maste man ocksa ansöka om en plats i skolmatsalen men till skillnad fran Ecole Elementaire och Maternelle (3-5 ar) sa finns det ingen prioriteringslista utan alla som vill far tillträde till matsalen.

Nu vet ni lite mer om vilka barn som äter lunch i skolan och varför inte alla barn gör det!

I nästa inlägg om den franska skolmatsalen kommer jag att berätta om själva maten och menyerna.

torsdag 7 februari 2013

MAC OCH TIME - TIDSSLUKARE


Hela den här veckan har gatt at till att ägna mig at min Mac som kraschade i söndags, som jag skrev om i tidigare inlägg (här och här kan ni läsa om det).

Jag hade ju turen att kunna fa den lagat redan i mandags. För hur länge aterstar dock att se. Men just nu funkar den i alla fall och i tisdags skulle jag snabbt föra tillbaka det som jag hade sparat pa min externa harddisk.

Det var bara det att det tog mig precis HELA dagen att försöka göra det för att till slut pa kvällen inse att jag inte fick det att fungera. Stress och frustration.

Sa igar morse var jag ater igen tillbaka pa Apple Store och fick lite hjälp av en kille som bara pa nagra minuter förklarade hur jag skulle göra. Det lät hur klart och tydligt som helst! Inte lika enkelt och definitivt inte lika snabbt när väl ska göra det själv hemma.

Han hjälpte mig även att konfigurera Time Capsule pa Macen, som jag efter manga varma rekommendationer även bestämt mig för att köpa. "Nu är det bara att koppla i tva sladdar när du kommer hem och sa kan du börja använda den!" sa han när han var färdig med inställningarna.

Bild lanad fran google.
Jag kände mig glad och enormt lättad när jag gick därifran. Men det var innan jag visste hur struligt och lang tid det skulle ta för mig att fa igang den lilla söta apparaten.

För att göra en lang historia kort. Det tog mig resten av dagen innan jag fick igang den. Och manga langa samtal till AppleCare. Och en stor dos av stress och frustration. Och manga försök och kopplande av sladdar hit och dit.

Jag var sa trött pa allting under eftermiddagen att jag hade kunnat slänga ut allting genom fönstret!

Han i affären som sa att allt var klart för användning kan aldrig nagonsin ha gjort den här proceduren själv?!

Nu är den i alla fall äntligen igang och har gjort sin första säkerhetskopia, som i och för sig tog ungefär 18 timmar, men det sägs det är helt normalt att den första tar jättelang tid med att det hädanefter bara kommer att ta nagra minuter.

Nu är det bara att halla tummarna för att den ska fortsätta att fungera bra!

Och ja sen är det "bara" att starta om och föra över allt och ladda ner alla program som försvann ocksa..

Never ending story.

onsdag 6 februari 2013

ORANGE CITRON


Orange citron, mandarin-citron... jag har ingen aning om vad den kallas eller vad det egentligen är, men detta är frukten som vart citronträd har gett oss i ar. Jag skrev om den här konstiga frukten lite tidigare i ar och det kan ni läsa om här.

Och som jag skrev i det tidigare inlägget sa vet jag med säkerhet att det är ett helt "vanligt" citronträd som vi har ute pa var terass. Vi fick det när vi flyttade hit för 13 ar sedan och sen dess har vi alltid fatt nagra citroner, vanliga gula citroner, varje ar. Men i ar sa har vi helt plötsligt fatt denna märkliga orangefärgade frukt som till utseendet mest liknar en mandarin.




Häromdagen sa plockade vi ner frukten för att öppna den och se hur den sag ut inuti och framför allt känna hur den smakar.

Skalet kändes precis som ett mandarinskal och frukten inuti liknade ocksa en mandarin med dess klyftor. Däremot sa smakade den precis som en citron! Mycket märkligt att äta nagonting som ser ut som en mandarin men som smakar som en citron!



Jag har fragat folk omkring mig och googlat om det, men jag har fortfarande inte hittat nagon förklaring till detta väldigt underliga fenomen. Är det nagon som vet, sa far ni gärna berätta hur det kan komma sig att det blir sa här och vad det är för nagonting!

tisdag 5 februari 2013

MAC - NEGATIVT OCH POSITIVT


Igar förmiddags stod jag utanför Apple Store när de öppnade portarna. Och jag var inte ensam. Det vällde in folk och hela affären fylldes pa nolltid.

Eftersom jag inte hade nagon bokad tid och jag, som sagt inte var ensam där inne, sa fick jag först till svar att det skulle dröja minst tva timmar innan nagon tekniker skulle bli ledig och att det inte ens da skulle vara helt säkert att nagon skulle ha tid att hjälpa mig. Suck.

Efter ett tag lyckades jag trots allt fa tag pa en snäll kille som tog en snabbtitt pa min dator med hjälp av en apparat och som gav mig svaret att det troligtvis var harddisken det handlade om. Hur illa det var och huruvida det skulle kunna ga att laga eller inte kunde han dock inte svara pa. För att fa ett svar fullständigt svar behövdes det först göras en grundlig analys av datorn och för att göra det skulle jag behöva boka en tid.

Den tidigaste tiden jag kunde fa var klockan 16.20. Precis den tiden da jag hämtar Emma i skolan. Som tur var hade jag en snäll väninna som har barn i samma skola och som kunde ställa upp och skjutsa hem Emma sa att jag kunde vara tillbaka pa Apple Store da.

Teknikern som tog hand om mig, eller om min dator rättare sagt, kopplade upp en massa apparater pa datorn och läste av alla möjliga, för mig, helt oförstaeliga saker.


Jag hade ju redan förstatt att det handlade om harddisken och att det snarare var ganska allvarligt sa jag var ju inställd pa bade ALLVARLIGT och DYRT. Fragan var hur allvarligt och hur dyrt? Hur löd da domen?

Ja det var väl bade positivt och negativt.

För det första sa sa han att mitt batteri var näst intill dött. Till det kom det en hel radda med förklaringar i tekniska termer som jag inte riktigt kan aterge. Men kontentan var att jag hade slitit ut batteriet genom att istället för att lata datorn vara kopplad till en kontakt sa mycket som möjligt använt batteriet alldeles för mycket. Och jag som trodde att jag hade gjort helt rätt med att just använda batteriet sa mycket som möjligt just för att "spara" pa det och sa var det tvärtom! Min metod var tydligen den rätta för 15-20 ar sen...

Dumt, men jag trodde verkligen att jag hade gjort det som var det bästa för batteriet. Nu vet jag bättre. Jag kan visserligen fortsätta med det batteriet jag har tills det verkligen är helt dött. Da maste jag byta ut det vilket i och för sig kostar 129 € men ända känns okej och absolut värt det med tanke pa vad datorn kostar.

Men, det det här med batteriet hade dock absolut ingenting att göra med det faktum att datorn inte längre ville starta. Det berodde pa harddisken som var skadad.

Det fanns 3 olika möjligheter:
  1. Antingen sa var den totalt skadad och helt död och datorn skulle inte kunna starta mer med denna harddisk.
  2. Eller sa skulle den kunna starta igen men bara för en stund; nagra minuter, nagra timmar, nagra dagar, veckor, manader... innan jag far samma problem igen.
  3. Eller sa skulle den kunna starta om och fungera som vanligt igen.
Efter att ha gjort en reinstallation, eller vad det nu hette, av harddisken sa startade i alla fall datorn om sa nu aterstar det att se om det är m alternativ 2 eller 3 som det handlar om.

Far jag samma problem igen sa betyder det att det verkligen är nagot oreparabelt fel pa harddisken och da maste jag verkligen byta ut den. Lite surt. Men ända ganska okej. Det skulle kosta 200 € och visst det är mycket pengar, men fortfarande absolut värt det da det skulle kosta betydligt mer att köpa en helt ny Mac. Och det positiva i det hela är att jag i sa fall skulle fa en harddisk med dubbelt sa stor kapacitet som den jag har idag da den tydligen inte finns längre.

Sa nu är det bara att vänta och se vad som händer.

Däremot sa förlorade jag ALLT som fanns pa datorn. Alla dokument, all musik, alla foton, alla filmer.... ALLT. 
Som tur var sa hade jag sparat det vikigaste, foton och filmer, pa en extern harddisk i mitten av december, sa jag har trots allt inte förlorat precis allting.

Nu maste jag dock ägna större delen av dagen till att föra över foton, filmer... och aterinstallera alla program som Skype, Picasa... Inte sa svart men väldigt tidskrävande. Suck.

Men jag ska inte klaga, det kunde ha varit mycket värre.

Men nu maste jag vara duktig och spara ALLT väldigt ofta sa att jag, om det skulle hända igen, har allting kvar och det inte behöver bli lika besvärligt och tidskrävande igen.


Trakigt, stressande och jobbigt när ens dator kranglar eller gar sönder. Men trots att det var mycket negativt sa känns det ända ganska positivt faktiskt. Det mest jobbiga är att det kommer att ta en evig tid att fa allt till rätta igen.

Men positivt var ocksa att möttes av den här vackra solnedgangen när jag lämnade Apple Store igar kväll.

måndag 4 februari 2013

BECKHAM TILL PARIS


Ingen har väl missat att David Beckham ska flytta till Paris? Han har ju just har blivit köpt av Paris Saint-Germain. Samma fotbollsklubb som den där Zlatan spelar.

PR-trick? Absolut. För varför skulle en superrik fotbollsklubb pa toppniva vilja köpa en pa gränsen till pensionerad spelare för bara 5 manader?

Enda anledningen är att de är säkra pa att dra extra mycket publik, sälja ofantliga mängder med matchtröjor med Beckhams namn pa och fa fantastiskt mycket publicitet och uppmärksamhet. Sen att han kanske inte kommer att göra flest mal spelar inte sa stor roll, det har dom ju andra spelare till.

Beckham själv far naturligtvis en trevlig liten veckolön som ryktas ligga pa 220 000 euro per vecka! Mycket pengar kan det tyckas, men för honom är det bara en droppe i havet och istället för att spendera dem i Paris lyxaffärer sa har han galant bestämt sig för att skänka hela sin lön till välgörenhet för barn i Paris!



PR eller inte. I det här fallet är alla vinnare pa den här affären.

Och Beckham visar att han har mer än bara snabba ben och ett fotogeniskt ansikte!

söndag 3 februari 2013

ETT GRATT ÄPPLE


Detta är allt jag ser när jag försöker starta min MacBook.


Jag har googlat och försökt allt möjligt förstas men förgäves.

Vad jag förstar fran allt som skrivs pa nätet sa verkar det vara ganska allvarligt när ingenting av det jag testat fungerar och det ända man far upp är ett gratt äpple.

Här har jag lust att slänga ur mig en hel radda med svordomar.

För jag är ju totalt beroende av min fina lilla Mac.

I morgon blir det att aka till Apple Store för att fa en diagnos.

Jag är rädd för att jag kommer förlora alla bilder som jag inte har säkerhetskopierat. Och jag är rädd för att det kan bli en dyr historia det här.

lördag 2 februari 2013

FRANSK-AMERIKANSK MIDDAG


Som jag skrev i det förra inlägget sa är det nationell pannkaksdag här i Frankrike idag, "la Chandeleur" (klicka pa länken om du vill läsa mer om "Chandeleur").

Pannkakor i Frankrike heter ju "crêpes" och är mycket tunnare än svenska pannkakor. Väldigt vanligt är att man smaksätter crêpes-smeten med "fleur d'oranger", citron, rom, Cognac och/eller Calvados. Det är inte min grej.

När jag gör pannkakor sa gör jag alltid "svenska" pannkakor, dock sa tunna som möjligt. Men nu var det inte sa länge sen vi at pannkakor sist här hemma sa jag gjorde en annan variant av pannkakor istället.

Jag vet att det kanske inte direkt är passande som lördagsmiddag, men är det nationell pannkaksdag sa  är det! Sa kvällens middag fick bli pannkakor med amerikansk touch, amerikanska pancakes med andra ord.

Det var faktiskt första gangen som jag gjorde amerikanska pancakes och barnen tyckte att det var jättegott! Sa det blev en lyckad annorlunda "Chandeleur" i ar!