fredag 31 januari 2014

FLASHBACK FRIDAY - IMBASSAI, BRASILIEN

Jag insåg att jag hade väldigt många foton från semestern i Brasilien, oktober/november 2013, som jag inte har visat er. Kanske inte så konstigt att man inte hinner med alla när man fotar ungefär 3000 bilder under två veckor... Och sen så kom ju december månad och julen och allt vad det innebär så jag kom liksom av mig lite där.

Så dagens Flashback Friday blir alltså några tillbakaglimtar från vackra, soliga och varma Brasilien. Åh vad jag behöver det just nu! Hela den här veckan har jag kört med lager på lager av alla kläder i ull jag äger och tagit långa, nästan skållheta duschar (förlåt planeten), och ändå känt mig stelfrusen ända in på märgen.

Vart i Brasilien var vi? I Imbassaí som ligger i staten Bahia. Imbassaí är en jätteliten by som egentligen mest består av en oändligt lång sandstrand.






Havets egna vackra smycke.






Väldigt förvånande är att se detta lilla ställe som ligger på stranden med Atlanten på ena sidan och en flod på den andra.









Här i floden var det mest inhemska som badade. Jag föredrog att doppa mig i havet. Vem vet vilka djur som lever i den här floden?


Här tog man begreppet "bord med utsikt över vattnet" ett steg längre. Här kunde man få "bord i vattnet". Originellt.


















Det ser lite blåsigt ut? Ja det var det. Det blåste konstant. Varje dag. Och vågorna var stora och oändliga. Men det kändes aldrig, varken dag som natt, kallt. Det var en perfekt temperatur som jag dör av längtan efter just nu.

torsdag 30 januari 2014

KARAKTÄR AV STÅL

Att äta en baguette om dagen är ju bokstavligen talat vardagsmat för fransmännen. Inga konstigheter alls.

Och man skulle ju kunna tro att det är en helt banal sak att gå till bageriet och köpa sin dagliga baguette när man bor i Frankrike.

Men det finns inget banalt alls med det. Tvärtom, är det en riktig prövning och det gäller att ha en karaktär av stål när man kliver in på la boulangerie, som oftast även är pâtisserie, för att inte komma ut med ett helt gäng godsaker varje gång.

Här är några av alla underbara frestelser som finns på mitt lokala bageri:





Stå emot, stå emot, stå emot.

-"En baguette tack! Och tre bakelser..."

onsdag 29 januari 2014

CHAMPAGNE IKVÄLL?!

Bakgrund: Bianca är precis som jag, har mer ett språkhuvud än ett mattehuvud. Förra året halkade hon ordentligt efter med matten. I år har hon en mattelärare som hänvisar till nätet istället för att orka förklara saker och ting själv och som dessutom tycker att en riktig lärobok är överflödigt. Årets första matteprov resulterade i en katastrof. För hela klassen. 2 av 20 för Bianca och ett klassmedel på 3 av 20. Riktig katastrof.

Från och med slutet av september har Bianca haft två timmars mattelektion varje fredagskväll med en privatlärare och kämpat i veckorna med många extrauppgifter.

Sakta men säkert har hennes resultat stigit för varje prov och häromdagen kom betyget på det senaste matteprovet som hon gjorde i förra veckan.

Bianca smygskickar ett sms från skolan till mig. Som jag smygläser under min pilatesklass.


"Jag fick 16/20 på matteprovet!!!! Champagne i kväll!"

Självklart blev jag jätteglad för Biancas skull och både otroligt stolt och lättad vilket jag skrev tillbaka till henne!

Men hey... nu tar vi det lite lugnt här.

Nog för att min 13-åring ser äldre ut och säger att hon känner sig mycket äldre (ibland i alla fall...), men champagne?!!

Nice try baby. Men glöm det.

Försök igen när du har 20/20, haha!

tisdag 28 januari 2014

PASSION, KÄRLEK, INTRIGER OCH FRÖKEN JULIE

Hon har snart varit på alla stora tidningars och magasins omslag, inte bara i Frankrike, men även i många andra länder. Trots det är det inte många som vet vilka filmer hon har medverkat i.

För ni visste väl att det är skådespeleri som hon sysslar med, fröken Julie? Det vill säga när hon inte umgås med Monsieur le Président förstås.


Frankrike kanske inte är ledande vad gäller politiken, men vad gäller passionen och intrigerna måste de väl vara världsbäst ändå?! Eller vad säger ni, Reinfeldt och Merkel?

Ja säga vad man vill om fransk politik, och gud vet att det finns mycket att säga om den... Men ett som är säkert i alla fall är att den handlar om så mycket mer än bara siffror, lagar och reformer.

Och det är definitivt långt ifrån slentrian och långtråkigt i Elyséepalatset, där kvinnorna har en betydligt kortare mandatperiod än presidenten. Och vad gäller det traditionella och konservativa så har det skakats om ordentligt bland de gamla stofilerna i den franska politikerkretsen under de senaste åren. Den snälla lilla potichefrun till första dam försvann med Bernadette Chirac och sen dess har vi fått se en helt annat typ av första dam. Komma och gå.

Cécilia som ville skiljas från Nicholas, top modellen/sångerskan Carla Bruni som blev den chicaste av première dames och som jämfördes med självaste Jackie Kennedy, sambon Valérie som ingen visste hur hon skulle placeras under statsresorna och så senast, mademoiselle Julie.

Och så får vi ju inte glömma episoden DSK (Dominique Strauss-Kahn) som togs på bar gärning med en städtant i NY och bytte Novotel mot Rikers Island 10 minuter innan han med största sannolikhet hade blivit vald till Frankrikes president.

Här får ni en resumé av det senaste avsnittet i det franska Dallas-inspirerade politiska dramat för er som missat det:

Så snart Valérie fick lämna sjukhuset tog hon sitt pick och pack, sa adieu till François, och drog till Indien med en väninna. Nu undrar alla oroligt; kommer Monsieur le Président klara att resa alldeles själv till Usa eller kommer fröken Julie att få följa med? Eller kommer vi att få se någon ny första-damen-kandidat? Vem vet, han kanske passar på att fråga självaste påven om råd under sitt statsbesök i Vatikanen?

To be continued.

måndag 27 januari 2014

PÅ SPRÅNG

Startade måndagen med 10 härliga kilometer längs ett glittrande Medelhav. Sen hem, en snabb dusch och några samtal innan jag fortsatte springa runt kors och tvärs i Nice i flera timmar. Ärenden, ärenden, ärenden... Väl hemma igen så har jag fortsatt mellan samtal, ni vet alla dom där som man har en stark tendens till att skjuta upp hela tiden, och att fara runt här hemma.

Dagens bilder är dom som jag hann med att knäppa medan jag sprang från barnläkaren ner mot city.

Général Charles de Gaulle.







Och ja, vi hade ännu en solig och mild vinterdag med temperaturer som stundvis nästan steg upp mot 20 grader. Det är bara att tacka och ta emot.