tisdag 2 juli 2013

INGA FRANSKA BARN ÄR SYSSLOLÖSA UNDER SOMMAREN


I den franska skolan får barnen läxor dagligen. Även över helger. Även över lov. Det är inte helt ovanligt att det placeras prov en eller två dagar direkt efter ett lov.

Sommarlovet är det enda lovet då det inte direkt ges några läxor. Men lärarna råder eleverna kraftigt att repetera ungefär allt som de har gjort under det senaste läsåret. Bara sådär. Och i nästa andetag önskar de eleverna glad sommar!

I Frankrike har sommarlovet inte ens börjat ännu, men sedan flera veckor tillbaka är alla affärer, från gigantiska supermarkets till små tobaksaffärer, redan fyllda med "Cahiers de Vacances", som kan översättas till "semesterhäften". Semesterhäften, det låter ju gulligt. Man tänker då lite lätt och rolig sommarunderhållning för barnen som lekar, rebusar, historier, knep och knåp och annat kul. Men icke, här handlar det om att gå igenom hela skolprogrammet för den årskursen man just avslutat och förbereda sig inför nästa årskurs.

Ingen ro ingen rast. Åtminstone behöver inga franska barn gå sysslolösa under sommarlovet!



Det finns "Cahiers de Vacances" i möjliga färger och varianter och för alla åldrar, från 3 år och ända upp till vuxen ålder!

7 kommentarer:

Sahra sa...

Låter brutalt. Hur gör ni? Får barnen långt skönt sommarlov utan krav på att plugga? Jag gick på sommarskola ett år. Hade så dåligt betyg i matte :)
Det var faktiskt helt ok. Hur ser sommarplanerna ut?

Channal sa...

De går 6-7 timmar om dagen i skolan fem dagar i veckan! Bara korvstoppning rent teoretitiskt och massor av prov är väl ingen som tror på längre! Iallafall om man ska tro på vad forskningen säger. De praktiska ämnena är så viktiga för inlärningen som idrott! Barn behöver röra på sig mkt mer! Ett varierat arbetssätt är bäst! Tex. Drillning av tabeller och "learning by doing", typ praktisk matte o prata matte! Jag skulle kunna göra ett långt inlägg om pedagogik! Repetition är alltid bra för många barn! Det enda jag uppmuntrar eleverna till det är att vara ute o ha kul och läsa böcker under sommarlovet. Inga läxor!

Spännande att få lite inblick i skolan! KRAM!! Anna

Martina sa...

Sahra-
Vi köper nagra cahiers de vacances, förr gillade barnen dem väldigt mycket, nu inte lika mycket. Jag ser till att de pluggar lite i de ämnen, dock bara om det gäller "viktiga" ämnen som franska, matte, engelska, där det gatt lite sämre. Men samtidigt hinner dom absolut att fa sommarlov med allt vad det innebär. Och när vi reser far de ju lära sig sa mycket annat än vad de lär sig i skolan. I Sverige övar de ju pa svenska till exempel.

För mig och tjejerna blir det Sverige i juli och Nice i augusti.
Kramar

Channal-
Här är det en hel del korvstoppning, mycket läxor, men även manga andra ämnen och lärometoder som sport, konst, musik, praktiska övningar i ämnen som teknik, fysik, kemi, naturvetenskap..
Sen beror det ju som alltid mycket pa vad man har för lärare.
Det är nog väldigt stora skillnader mellan det svenska och det franska skolsystemet. Pa gott och ont. Här kan det lätt bli FÖR mycket läxor, betyg och prov. Men samtidigt tycker jag att det är bra att barnen far betyg tidigare än i Sverige. Och sa gillar jag att det är hardare disciplin och att det är viktigt med beteende och social kompetens i den franska skolan.

Det är intressant att jämföra och se skillnaderna och man skulle kunna skriva mycket om skolsystemen.

Vilka arskurser har du?

Kramar

ExPIAtriate sa...

Wow det later tufft och hoppas de anda far ett skont sommarlov! Skolorna har ar inte lika stranga men det beror lite pa vilket curriculum man valt, vi har en IB skola med international curriculum. Men jag haller med om att jag gillar att barnen far betyg I tidig alder (aven Joli som ar 6 ar) och IB programmet integrerar larningen pa ett bra satt. Det ar respektfullt I skolan, man tilltalar lararen med Ms och Mr, uniform och klara regler utan tjafs. Det gillar jag! Vi ar forskonade fran laxor over lov men annars har det ganska mycket att gora under veckorna.
Harligt med Sverige I Juli och Nice I Augusti och jag funderar lite pa en helgtur till Nice med Emirates, dina fina bilder gor mig nyfiken!
kram!

Martina sa...

Expiatriate wife-
Jag pushar pa att de ska läsa lite i "viktiga" ämnen som matte, franska och engelska, om de haft lite svarigheter. Sa lite pluggande blir det, men inte överdrivet mycket, nagon timme här och där. Barnen kommer absolut att hinna med att känna att dom har sommarlov och fa sova länge, vara uppe sent, göra en massa roliga saker..!
Här tilltalar man ocksa lärarna med Monsieur, Madame eller Mademoiselle och det är ocksa manga regler och protokoll. Dock ingen uniform.
Later väldigt lyxigt med en helgtur till Nice! Du är som sagt välkommen! Hojta till när du är pa väg!
Kramar

Annika sa...

Ja, jag har ju skrivit mkt om skolan, som du vet.
Och jag tycker ert system verkar likna vårt rätt mkt.
OCH det funkar ju.
Gillar det där med respekt för varandra och för lärare och för skolan.
BRA!
H
r har man betyg fyra ggr om året. Så har det varit sen de var 5 år, det tycker jag är bra.
Svenska skolan är på farlig dekis. De måste rycka upp sig. Det går verkligen utför med den skolan.
Hemskt.
Jag är glad att Karolina inte går i skolan där.
Ärligt.
De har läsuppgifter över sommaren. Analysera en bok bla.
Men sommarlov njuter de av iaf.
Kram!!

Martina sa...

Annika-
Ja här är det betyg tre ganger om aret fran det att dom börjar i skolan dvs 2-3 ars alder. I början är det dock en enklare betygsskala än fran och med 6 ar da den "riktiga" skalan fran 0-20 startar.
Jag är verkligen FÖR det här med ordningsregler, respekt, tilltal med Madame, mademoiselle och monsieur...
Ibland kan det dock bli lite väl mycket läxor. Det beror ju som alltid lite pa vad man har för en lärare. Och det jag inte gillar är när de förlitar sig pa att föräldrar ska vara disponibla med hur mycket tid som helst för att de ska fixa läxorna. Klart att man hjälper till men jag tycker det borde vara möjligt för ett barn att klara av sina läxor si stort sett själva.

Som sagt, för Emma och Bianca blir det lite plugga men väldigt mycket sommarlov ocksa. Det är viktigt!
Kramar