söndag 7 juli 2013

LA CLASSE EUROPEENNE


Sommarlovet har knappt börjat, men vi blickar redan framåt mot nästa läsår!

Bianca kommer  i september att börja i 4ème, det tredje året i collège, och kommer då att börja med ett nytt språk, utöver franska och engelska som hon redan läser.

Eleverna fick redan tidigare i år göra sitt val mellan tyska, spanska och italienska. Bianca hade redan sen flera år tillbaka bestämt sig för att hon ville läsa spanska. Dels för att det är ett stort värlsspråk, men också för att hon faktiskt har spanskt blod i sig (från hennes pappas sida). Så att valet föll på spanska var ganska självklart. Men utöver att bara välja "vanlig" spanska så ville Bianca även ansöka om att få gå i "la classe européenne" (Europaklassen). Det är en specialklass där man utöver det vanliga skolprogrammet läser 3 (eller 4?) timmar extra i veckan med inriktning på spanska. Det innebär att man utöver de "vanliga" lektionerna i spanska även fördjupar sig i den spanska kulturen och att man även har lektioner i naturvetenskap som undervisas på spanska.

Alla elever som vill, och som vill läsa spanska, har möjlighet att ansöka till "la classe européenne". Det finns totalt 28 platser som är jämt fördelade på hälften tjejer och hälften killar.



I början av april i år var det deadline på ansökningarna till  "la classe européenne" och häromdagen lades listan på alla eleverna som blivit antagna ut. Bianca hade inte blivit antagen. STOR besvikelse och en mycket ledsen Bianca. Extra surt var att hon hade "missat platsen med en person".

Antagningarna går nämligen till så att dåliga elever eller sådana elever som utav olika anledningar inte anses klara av 3-4 extra timmar i veckan först sorteras bort och sedan är det helt enkelt en lottdragning av resterande elever. Lite lustigt att man har lottdragning kan man ju tycka. Men anledningen till att skolan gör så är för att slippa bli anklagade för favoritism eller att de är partiska på något sätt. Att man inte ska kunna tro att någon blivit vald tack vare att han/hon är son/dotter till någon speciell person, eller "min son kom inte in trots att han har bättre betyg än x" osv.

Det enda positiva var att Bianca stod först på väntelistan för tjejer. Eftersom det är exakt 14 tjejer och 14 killar som tas in så finns det två väntelistor, en för tjejer och en för killar. Skulle till exempel  fem av de antagna killarna tacka nej så tar man in de fem första på killarnas väntelista trots att Bianca står som nummer ett på den andra väntelistan.

 Båda bilder lånade från google.

Jag försökte peppa Bianca bäst jag kunde samtidigt som jag inte ville att hon skulle gå och hoppas alltför mycket på att hon skulle komma in. För chansen att någon som ansökt skulle tacka nej när den väl blivit antagen är ju ganska liten.

Men redan dagen efter när vi sitter i bilen så får jag ett samtal från en dam från collège som ringer för att meddela att en tjej som blivit antagen ska flytta och därmed har tackat nej till sin plats vilket betyder att Bianca är ANTAGEN!! Varken jag eller Bianca kunde knappt tro att det var sant och det dröjde ett tag innan vi verkligen fattade vad hon hade sagt.

Hon kom in!

Yes! Bianca blev så fantastiskt glad och hon strålade verkligen av lycka hela den dagen! Och både jag och S är naturligtvis otroligt stolta över vår jätteduktiga dotter!

Vilken motivation inför nästa skolår! Det kommer att bli både roligt och intressant, men framför allt så blir det ett väldigt tufft program med många timmars arbete både i skolan och hemma som väntar nästa läsår.

9 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Vad roligt!! Grattis till Bianca! och lottning kör de ju här också vad gäler t ex Gifted & Talented programmen i våra public schools. Först måste barnen göra ett prov och endast de med högst score har möjlighet att ens ansöka. Men sedan bland dem som söker är det lottning som gäller. Allt för att som du säger det ska vara så rättvist som möjligt.
Härligt för Bianca inför hösten och spanska ÄR verkligen ett språk som är otroligt bra att behärska!
Kram!

Liz sa...

Ah vad roligt! Grattis till Bianca! Det maste vara hard konkurrens och att fa en plats var ju verkligen inte latt, underbart att hon fick som hon ville!

Men jag maste fraga, hur mycket spanska maste dom kunna sedan tidigare? For att overhuvudtaget kunna hanga med i naturvetenskaps undervisningen later ju mycket svart med nyborjar spanska.

Pratar S flytande spanska? Det kommer ju isafall vara skont att ha den hjalpen hemifran!

For det kommer sakert som du sager bli tufft!
Stor kram och annu en gang, stort grattis! Klart ni ska vara jattestolta over B!!

Martina sa...

Saltistjejen-
Ja det är verkligen superkul att hon kom in och hon var sa himla glad och stolt!
Och ja, spanska är ju ett stort sprak. Jag tänkte försöka hänga med lite och se om jag kan snappa upp lite ord här och där.
Kramar

Liz-
Ja det känns jättekul att hon kom in!
Ja det är ju nybörjarniva; eftersom ingen har läst spanska innan. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det ska ga till med naturvetenskap pa spanska, men det maste ju vara pa nybörjarniva. Det lär ju inte vara samma kurs som den vanliga naturvetenskapskursen som alla elever läser för det skulle ju bli alldeles för svart. Och den kursen läser ju den här klassen ocksa som vanligt pa franska som alla andra elever. Vi far väl se hur det kommer att bli. Spännande!

Nej, S är absolut inte flytande i spanska. Han kan nagra ord här och där men inte sa mycket mer. Det har ju aldrig varit sa att han har pratat det hemma eller sa. Jag vet faktiskt inte ens om han har läst det i skolan. Däremot är han ju ganska duktig pa italienska för det är ju viktigt i hans jobb. Här i och runt omkring Nice är ju italienska nästan lika stort som engelska eftersom vi är sa nära Italien.

Det blir nog jag som far hjälpa Bianca med spanska-pluggandet, men det gör jag mer än gärna. Jag älskar ju att läsa och lära mig sprak!
Kramar

Mam sa...

Bianca, grattis, grattis, grattis, jag är så himla glad för din skull. Bamsekramar från mormor

Channal sa...

Jättekul! Grattis till Bianca! Spännade och kul det kommer att bli i höst för henne. Men nu sommarlov!!

KRAM Anna

ExPIAtriate sa...

Ah vad spannande och gratis till Bianca! Spanska ar verkligen ett viktigt sprak. Tyvarr erbjuder de inte spanska har (bara tyska och franska som lases utover arabiska). Det later som ett riktigt intressant program!
Att lara sig nya sprak ar sa roligt och viktigt!
Kram!

Martina sa...

Mam-
Ja det är jättekul och vi är verkligen glada för hennes skull!
Kram

Channal-
Ja det ska bli sa spännande i höst!
Kram

Expiatriate wife-
Ja spanska är ett stort sprak. Det ska bli väldigt intressant att se hur det blir i höst! Ja ju fler sprak man kan desto bättre!
Kramar

Annika sa...

GRATTIS!!!
ÅÅÅÅ vad roligt.
Så glada ni måste vara nu. Jag vet hur ni känner!
Spännande i höst.
Kram!

Martina sa...

Annika-
Tack!
Ja, vi är alla jätteglada och stolta!
Och ja, du vet ju verkligen hur det känns!
Kramar