måndag 12 augusti 2013

JAKTEN PÅ SKOLMATERIAL


Trots att det är flera veckor kvar tills skolstarten här i Frankrike så har jakten på allt skolmaterial redan börjat för länge sen. Redan innan sommarlovet börjar så får barnen de första listorna på en del av det oändliga material som behövs inför nästa läsår. Och jag kan lova att det är en hel del... Ibland undrar man vad det är för något alldeles extra fantastiskt det är dom pysslar med i de franska skolorna! Det är en sån skrivbok i ett speciellt format och speciella linjer, pennor med alla möjliga tänkbara uddar (mjuka, hårda, tjocka, smala...), fast och rinnande klister, penslar i alla tänkbara storlekar, lösa skrivpapper i A4, A5... som ska vara i olika färger, med olika linjer, dubbla, enkla..., olika storlekar och former för pärmar, mappar, plastfickor... listan tar aldrig slut!

Och i Frankrike måste man själv inhandla och finansiera allt material för varje skolbarn. Och det blir en hel del kan jag lova.

Redan från och med det att sommarlovet börjar så fylls alla affärer sakta men säkert med otaliga hyllrader fulla med skolmaterial. Och ju mer vi närmar oss skolstarten desto mer plats upptar skolmaterialet i affärerna. Strax innan skolstarten och strax efter är det rena rama hysterin i alla affärer och folk letar och sliter material som galna och för att kunna bocka av de oändliga listorna.

Jag och tjejerna bestämde oss för att börja bocka av våra listor redan idag. Det är ju ett tag kvar innan skolan börjar med det är skönt att ha en del gjort redan speciellt med tanke på att vi snart får finbesök och att vi sen kommer att vara bortresta sista veckan innan skolstarten.

Men trots att vi hittade det mesta på listorna idag, så är det bara början på jakten. För vid skolstarten så får man ytterligare långa listor på material som varje lärare kräver och även listor över läroböcker som eleverna behöver.





En del av Emmas skolmaterial.

5 kommentarer:

Channal sa...

Oj!! Vi har precis skickat iväg beställninslistan på förbrukningen för läsår 13/14! Samma material till alla elever!

Kul att köpa lite nytt till skolstarten, men allt!! Det blir dyrt! Har alla råd med det?

Kramar Anna

ExPIAtriate sa...

Vi betalar ocksa for skolmaterial men inser nu att var lista ar ganska blygsam! Roligt med nytt, minns nar man sjalv kopte papper till sin bank och sina bocker pa den gamla goda tiden.
Nej, rest fardigt har man aldrig! :) Lovar att hora av mig om det blir en tripp till Nice I host! Nu ar jag sugen pa Frankrike efter Portugal och Grekland! Jag saknar Europa valdigt mycket sa en avstickare da och da ar alltid trevligt!
Kram!

Miss Marie sa...

I München vet jag att många lämnar in sina listor i nån affär o sen hämtar man ut alla saker dagen efter. Kostar en slant men är väldigt smidigt!

Liz sa...

Det ser ut som det gor har i affarerna. Manga gangar med bara skolmaterial. Har ar det tyvarr svart om ett par veckor att fa allt som man behover om det behovs kompletteras, da det ofta tar slut och manga affarer inte alltid tar in mer utan manga saker, da det ar sasongsbetonat. Visst, kontorsmaterial kan man ju ofta hitta pa manga affarer, men just dessa "lite roligare/farggladare" varianterna av block och haften forsvinner ofta fran hyllorna. Jag tycker det ar helt galet vad dyrt det blir med allt man behover, men samtidigt vill man ju att det ska vara lite kul och att ens barn ska kunna fa valja lite och ha lite personlig pragel pa det hela. Det ar sa bestamt iallafall med vad/hur allt ska se ut, att det kanns skont att dom kan ha olika farger etc iallafall.

Nytt for i ar for oss ar iallafall att man inte behover kopa obligatoriskta saker till klassrummet som man annars alltid far en lista over. Handtval, handsanitizier modell stor, stora paket med nasdukar/servetter, kopieringspapper etc etc...DET var alltid sa trist for det oftast bara var en handful barn/familjer som bidrog med det, och jag verkligen inte kanner for att kopa for alla andra. Battre att alla far sta for sina egna barns behov!!

Skont att ni hittade det mesta pa listorna och vad bra att ni redan nu hinner fixa med detta, speciellt som du sager far ni ju besok och sen aker ni ju aven ivag. Skont att forbereda sa mycket som mojligt...for det tar ju tid!

Stor kram!!

Martina sa...

Channal-
Jag önskar att det vore sa här ocksa. Det vore ju sa mycket smidigare. Lärarna far det dom vill ha, alla barnen har lika och det blir billigare!
Kramar

Expiatriate wife-
Jo visst är det kul med nytt och att man far välja lite själv som almanacka etc. Men det blir ju bade enklare och billigare om skolan kunde beställa samma material till alla elever.
Kramar

Miss Marie-
Jo, det kan man nog i och för sig göra i vissa specialaffärer här. Men barnen tycker ju att det är kul att välja lite själva nu när man ända maste köpa det själv. Och sa är ju problemet att man har en lista under sommarlovet men sen sa tillkommer det ju väldigt mycket vid skolstarten som man far reda pa lite efter hand.
Kramar

Liz-
Ja, jag vet ju att ni har ungefär samma system som vi har. Fast här finns det mesta kvar en bra stund efter skolstarten eftersom det da är rena rama hysterin i alla affärer när alla ska köpa skolmaterial.

Jo här har det ocksa varit sa för dom mindre barnen (innan högstadiet) att man var tvungen att bidra med näsdukar, kopieringspapper...

Ja igar fick vi en hel del köpt och det känns skönt eftersom vi sen inte kommer att ha lika mycket tid innan skolan börjar.
Kramar