torsdag 2 februari 2012

CHANDELEUR


Den 2 februari, 40 dagar efter jul, firas varje ar i Frankrike "La Chandeleur" (Crêpe-dagen).

Det är ursprungligen en katolsk helgdag för att fira reningen av Jungfru Maria och presentationen av Jesus barnet. I Frankrike kallas denna dagen alltsa "La Chandeleur", ljusfesten, eller även Crêpe-dagen. Vilket samband Jungfru Maria har med crêpes är jag lite osäker pa.

Under den här dagen äts det inte bara enorma mängder med "crêpes", utan det är även en dag fylld med traditioner och sägner. Som till exempel att man ska halla ett guldmynt i den handen man skriver med och i den andra handen stekpannan och sa ska man kasta upp crêpen i luften. Om man klarar att fanga crêpen i stekpannan igen sa betyder det att familjen kommer att bli framgangsrik resten av aret.

Det finns manga ordssprak för "La Chandeleur", här är nagra:

A la Chandeleur, l'hiver cesse ou reprend vigeur.
Pa Chandeleur, slutar vinter eller sa förstärks den.

A la Chandeleur, le jour croît de deux heures.
Pa Chandeleur, växer dagen med tva timmar.

Rosée à la Chandeleur, hiver à sa dernière heure.
Dagg pa Chandeleur, vintern är inne pa sin sista timme.




Bilder lanade fran google.
Igar köpte jag alla ingredienser för att kunna göra en massa crêpes och en massa olika sylter (som jag maste ha pa mina pannkakor) och sa naturligtvis en stor burk med Nutella!

Bianca tyckte att vi skulle äta crêpes hela dagen i dag, till och med till frukost. Hon tyckte att jag skulle steka en massa crêpes redan kvällen innan sa att det bara var att ta fram pa morgonen!

Men jag är en riktig glädjedödare och tyckte att det räckte om vi äter crêpes till middagen. Men jag lovar att dom ska fa en MASSA crêpes och ha en massa socker och Nutella pa!


4 kommentarer:

Liz sa...

Vad mysigt och gott! Lite som vaffeldagen! Kramar!!

Martina sa...

Ja, jag stekte en massa crêpes som vi frossade i med en massa sylt, grädde, socker och sa Nutella! Ja, snart är det väl vaffeldagen?! Da far vi fira det ocksa!! Det är bra med tva kulturer!! Kramar

Anonymous sa...

Det var ju roligt att veta, det är nämligen min födelsedag :).
Tack annars för en trevlig blogg, brukar semestra i trakterna kring Nice så det är roligt att läsa om vardagslivet där.

Martina sa...

Anonym-Kul att du gillar bloggen! Och grattis i efterskott!