torsdag 28 november 2013

LE PAIN QUOTIDIEN




Det franska köket må vara känt för att vara raffinerat och vällagat, men en av de allra viktigaste ingredienserna på det franska matbordet är en vanlig basvara; le pain

För en fransman är en måltid utan bröd som julen utan skinkan, ying utan yang eller Tom utan Jerry (?!). Och brödet måste helst vara inhandlat samma dag. Jepp, här springer man till bageriet varje dag för att skaffa en färsk baguette! Ingen limpa som räcker för hela veckan inte.

Hur man äter brödet vid måltiden är en konst i sig. Eller inte. Var och en bryter en bit direkt från baguetten och brödbiten används gärna istället för kniven för att putta på maten på gaffeln och när man nästan har ätit färdigt kan man använda brödet för att "torka av" tallriken. Inte så chic, men helt vedertaget och accepterat.

Om du frågar en fransman vad han saknar mest när han är utomlands så blir svaret nästan alltid; le pain et le fromage. Precision: le bon pain et du bon fromage.

Och visst är det väl gott med en riktigt färsk baguette? Helst tillsammans med en god brie-ost om jag får tycka. Men jag varierar gärna den vanliga baguetten med en surdegsbaguette eller ett bröd som är lite grövre också. Jodå, det finns andra bröd!

6 kommentarer:

Sahra sa...

Jag förstår fransmännen. Älskar bröd. Älskar. Min stora last. Äter inte andra kolhydrater som ris och pasta, men gärna lite bröd till maten.

Martina sa...

Sahra-
Och sa lite ost. Och vin.
Kramar

Charlie sa ... sa...

Me too. Förstår fransmännnen alltså.
Ost och bröd.

Behöver inget annat...förutom lite vin då ;)

KRAM!!

Marina sa...

Det är nästan det mysigaste när vi har varit i Frankrike, det där att gå och handla det färska brödet på morgonen.

eastcoastmom sa...

Vi skrattade åt det i Paris, fransmän går verkligen omkring med en baguette eller två!
Här i Spanien köper spanjorerna också vitt bröd varje dag.

Martina sa...

Lotta-
Eller hur?! Den dieten skulle man klara sig pa ett tag!
Kramar


Marina-
Jo men visst är det gott!
Kramar


Eastcoastmom-
Det är inte bara en klyscha, det är verkligen sa! Dock inte sa manga med basker.
Kramar