fredag 26 november 2010

ÄNDRADE PLANER


Planen idag var ju att jag skulle sitta hemma hela dagen och ta itu med min "att-göra-lista".

Men det blev ändrade planer.

Av en slump rakade jag läsa ett av de nyhetsmail (det är väldigt sällan jag verkligen läser dem) som jag ibland far utskickade fran Svenska Konsulatet här i Nice.

En artikel handlde om nya regler vid förnyelse av körkort för utlandsbosatta. Fran och med den 1 december 2010 kan utlandsbosatta (i ett EES-land) inte längre fa svenskt körkort utan maste skaffa körkort i det landet där man bor.

Jag som just hade tänkt förnya mitt körkort typ nästa sommar da det gar ut i oktober nästa ar.

1 december....det är ju pa onsdag! Om 5 dagar!
Ringde konsulatet, tänka, tänka, tänka, stressandades... Hur göra?!

Varför inte skaffa franskt körkort tänker ni da? Helst inte. De har ju ett poängsystem. 12 poäng fran början och sen sa far man avdrag pa olika manga poäng beroende pa hur grovt trafikbrott/trafikförseelse man gör sig skyldig till. När man inte har nagra poäng kvar, ja da far man börja om fran början, dvs teoriprov och uppkörning igen.

Sa jag släppte min "att-göra-lista" och stressade ner till stan (konsulatet har ju nagot snäva öppettider, 9-12), sprang uppför alla trappor och bad anfadd om en blankett som jag fyllde i samtidigt som jag torkade svettdropparna.

Sen sprang jag vidare pa jakt efter ett ställe där jag kunde ta nya identitetsfoton. Blev rekommenderad en fotograf runt hörnet som visst kunde fixa det.

Det var de absolut fulaste fotona jag nagonsin sett! Inte nog med att jag sag ut som en fange men själva fotot var ju helt gulaktigt och skärpa hade nog inte fotografen inte hört talas om.

Sprang vidare i hopp om att hitta en fotoautomat. Hittade ett ställe där det fanns tva. Den ena funkade inte och den andra ville inte ta min 5 euro sedel och eftersom jag inte hade nagra mynt kvar sa var det bara att springa vidare och fixa växel. När jag äntligen fixat växel och sprungit tillbaka till automaten sa möttes jag av att en reparatör var i full fart med att montera ner, den som jag trodde, "fungerade" automaten.

Sa det var bara att inse; det fick bli mitt "mug-shot" till foto som fick duga. Det är bara att hoppas pa att det blir godkänt som id-foto, det stog ju trots allt att fotot skulle vara skarpt...

Nästa etapp blev att springa till posten för att skicka iväg blanketten sa fort som möjligt. För att vara säker pa att den ska komma fram senast den 1 december sa fanns det bara en möjlighet, Chronopost. Leveranstid 48 timmar. Pris 44 euro!!

Puh!

Men, sa senare i kväll, när jag stog stelfrusen (det var 1° C!) i mörkret och väntade pa barnen pa ridskolan sa ringer telefonen.

Rota, rota, rota i väskan för att hitta telefonen.

En man fran Chronopost förklarar vänligt att adressen jag skrivit pa kuvertet inte är fullständigt. Inte fullständigt?! Men, jag skrev ju den adressen som stog pa blanketten. Problemet var bara det att det var en boxadress och när man använder Chronopost maste de ha en besöksadress da de maste leverera kuvertet direkt i handen pa nagon.

Rota, rota, rota i väskan...hällde ut hela väskan mitt pa stallbacken för att se om jag hade nagon annan adress. Men nej...

Jag fragade om jag kunde ringa upp en timme senare da jag kommit hem och förhoppningsvis hittat en annan adress. Svaret var nej. Kuvertet skulle ga iväg 10-15 minuter senare.

Det enda jag nu kunde göra var att ringa tillbaka i morgon eller pa mandag morgon, i vilket fall som helst skulle kuvertet nu inte kunna ga iväg förrens tidigast pa mandag. Och komma fram nagon gang under onsdagen, dvs den 1 december.

Nagot contrariée, irriterad, stressad, sur och ledsen. Allt detta för att kanske ända inte hinna.

15 minuter senare när vi sitter i bilen och är pa väg hem ringer mannen fran Chronopost igen och meddelar att han hittat ett annat kuvert med samma destination och därigenom kunnat kompletera adressen! Det är vad man kan kalla TUR!!! Tror jag tackade honom 5 ganger minst.

Nu är det bara att hoppas pa att de accepterar mitt fängelseporträtt...

Och vad gäller min "att-göra-lista", ja den ligger fortfarande kvar och väntar.


2 kommentarer:

Liz sa...

Oj- blir alldeles stressad av att lasa om din dag! Hoppas att allt kom fram i tid nu och att du far fornya korkortet utan problem! Vilket strul det ska vara alltid nar det ar nagot med papper eller hur!!? Har inte fixat svenska pass at twinsen annu (inte nagot amerikanskt pass heller for den delen men det ar ju snabbt gjort)och jag vet inte vad som ar enklast, har inte hunnit ta itu med det annu. Har finns ju inte nagot svenska konsulat eller ambassad sa langt ogat nar...man far typ aka till Washington DC eller sa for att fixa allt tror jag. Maste kolla med Kerstin, hon vet nog var man kan gora allt detta, annars far vi vanta tills vi forhoppningsvis ar i Kalifornien, dar maste det ju finnas nagon ambassad eller liknande...strul strul strul. Usch nu blev jag radd maste genast kolla nar MITT och Cassandra's pass gar ut!! Kram pa dig!

Martina sa...

Ja, alltid är det nagot som strular. Jag följa mitt brev pa internet och sen natten mellan fre och lör är det visst kvar nagonstans i Belgien...suck.

Jag skaffade nytt pass för 2 ar sen. Da hade de ocksa ändrat pa reglerna sa jag inte längre kunde göra det pa konsulatet utan var tvungen att antingen aka till ambassaden i Paris eller Rom (eller nagon annan ambassad men inte konsulat) eller göra det i Sverige. Ja fick göra det samma dag som jag kom till Sverige och sedan be dem om specialdispens för att de skulle skicka det till ambassaden i Paris och sen vidare till konsulatet i Nice eftersom jag inte stannade tillräckligt i Sverige för att kunna hämta ut det där.
Strul, strul, strul.

När barnen föddes hade de svenska pass men nu har jag skaffat franska bara av den anledningen att det är mycket enklare.

Hoppas det ordnar sig för dig.

Jag lovar att höra av mig mer till dig i veckan.

Kramar