lördag 21 maj 2011

SKOLMÖTE, VÄNNER OCH KALAS

Sa är ännu en hektisk dag snart till ända...

Trots att det var lördag sa blev det ingen sovmorgon, kunde inte ens ligga och dra mig i sängen nagra minuter extra i morse. Möte i Biancas nya skola stog pa schemat sa det var bara att stiga upp och göra sig i ordning och aka iväg.

Bianca har inte bytt skola. Ännu. Men hon kommer göra det till skolstarten i höst eftersom hon da börjar i det som motsvarar det svenska högstadiet. Fast pa franska heter det collège och där gar barnen när dom är ungefär 11-15 ar i klasserna 6ème, 5ème, 4ème och 3ème (jäpp man räknar baklänges).

Den skolan som Bianca kommer att börja i i höst heter "Collège Raoul Dufy" och det är en stor skola med ungefär totalt 1000 elever. I 6ème (som Bianca kommer att ga i) är dom cirka 250 elever som är uppdelade pa 9 eller 10 klasser!!

Strukturen liknar svenska högstadiet där man har olika lärare för olika ämnen, eleverna har lektioner mandag, tisdag, onsdag förmiddag, torsdag och fredag fran 8.00 till 17.30, vilket kan variera lite beroende pa ens schema.

Säkerheten är en viktig fraga som man tar väldigt seriöst pa. Föräldrarna skriver pa kontrakt pa huruvida barnen far lämna skolan tidigare eller ej i fall da dom skulle sluta tidigare (da lärare är franvarande), dom har övervakningskameror och civilpoliser som patrullerar.

Läskigt eller betryggande?!

Än sa länge är jag lugn, men den 6 september kommer jag nog vara minst sagt stressad.

Mötet tog nästan 3 timmar och när jag väl var hemma igen förhörde jag barnen pa deras läxor innan det var dags för lunch.

Pa eftermiddagen tog jag pa mig taxikepsen igen och skjutsade Bianca till en kompis och sen akte jag vidare med Emma som skulle pa kalas hos en av hennes kompisar.

Sen akte jag hem; tömde diskmaskinen, tvättmaskinen, plockade och fixade...innan det var dags att aka iväg och hämta upp barnen igen.

Lördagskvällen flög iväg, men sa kom vi ju inte hem förrens strax innan 20 heller.

Nu är barnen i säng och jag har just hunnit sätta mig ner.

I morgon hoppas jag kunna ga ner till ett tag, maste ju fa lite färg!

Sa här ska jag ligga i morgon! Eller, ja ungefär sa i alla fall.


Inga kommentarer: