måndag 11 februari 2013

SKOLMATEN


Hur det ser ut och gar till i den franska skolmatsalen kan säkert vara väldigt olika beroende pa olika skolor och jag kan ju naturligtvis bara utga ifran den lilla erfarenheten jag har genom mina barns skolmatsalsupplevelser.

I Emmas skola, där det gar barn fran 3-11 ar, lagas all mat i ett storkök nagonstans i Nice och värms sedan upp i skolans kök. 
Barnen pa skolan far äta i tva omgangar. De minsta barnen äter vid första sittningen klockan 11.30 och de äldsta barnen vid den andra sittningen klockan 12.30.

Barnen blir serverade vid bordet av matsalspersonalen som även dukar av tallrikarna efterat.

Menyn bestar alltid av förrätt (entrée) , huvudrätt (plat principal) med tillbehör (garniture), ost (fromage) och efterrätt (dessert).
Som ni kanske kan se pa menyn sa star det vissa dagar "SP" vilket star för "Sans Porc" och betyder utan fläskkött och "SV" vilket star för "Sans Viande" och betyder "Utan Kött". Det är för dom barn som av olika anledningar (muslimer, judar, vegetarianer...) inte äter kött och istället far nagonting annat de dagar som det är kött i huvudrätten.

Exempel pa meny:


Mandag:

Förrätt: 3 kubers blandning (gurka, rädisor och majs)
Huvudrätt: Medelhavslasagne med röd paprika, tofu och olivpuré
Ost: "Carré de l'est" betyder "fyrkant fran öst" och är en ost fran regionen Lorraine. Det är en fyrkantig ost gjord pa komjölk med en mjuk konsistens.
Efterrätt: Fruktkaka (den bla kockmössan betyder att den är hemgjord)

Tisdag:

Förrätt: Grönsakssoppa (hemgjord)
Huvudrätt: Skinka
Utan fläskkött: Omelett
Utan kött: Omelett
Tillbehör: Gratin Dauphinois (ungefär som potatisgratäng)
Ost: "Vache qui rit" som är osten "Den skrattande kon"
Efterrätt: Säsongens frukt

För onsdagen finns det ingen meny eftersom de sma barnen är lediga fran skolan pa onsdagar i Frankrike.


Pa torsdagen star det "Menu du Quebec" vilket är en av manga temamenyer som de har under aret. Naturligtvis är det olika teman och olika maträtter varje gang. Det kan vara allt fran ekologisk meny, Söderhavstema, julmeny och manga fler.  I höstas när det var den officiella "Smakveckan" i Frankrike sa fick skolmatsalen besök av stjärnkockar som vanligtvis lagar mat pa restauranger som belönats med en eller flera stjärnor fran Michelinguiden. Det kan ni läsa om här och här.


I den högstadieskolan, Collège, där Bianca gar är de runt 1000 elever och barnen äter pa olika tider beroende pa var och ens schema. 
Vid ingangen av matsalen maste varje elev checka in med sitt fingeravtryck för att visa att man har ätit och för att undvika att en elev äter flera ganger.

Skolan har ett eget kök och lagar all mat pa plats. Matsalen är en self-service restaurang där varje elev plockar at sig de tallrikar som man vill ha. Oftast finns det tva olika alternativ för varje rätt att välja bland. Även här bestar varje maltid av flera rätter.

Exempel pa meny:


Torsdag:

Endivsallad
Remoulad selleri
Sallad med krutonger
Boeuf Bourguignon som är en klassisk fransk köttgryta
Gratin Dauphinois (ungefär som potatisgratäng)
Ost: Emmental
Hemgjord chokladmousse

Fredag:

Ankmousse
Lantspaté
Ägg med majonäs
Panerad fisk
Stekt grönsaksblandning
Bryllépudding
Kaka och frukt


Och naturligtvis serveras varje maltid, pa bada skolor, alltid tillsammans med en bit baguette!

Nu vet ni allt, nästan, om den franska skolmaten.

Bon Apétit!

7 kommentarer:

Annika sa...

OJ!
OJ!
OJ!
Här liggger väl de flesta länder i lä!
Vilken skolmat!
Jag är impad! Sitter och skrockar för mig själv.
WOW!!!
OCH serverade vid borden! OCH personalen dukar av.
Vad härligt!!!
Är det lugnt i matsalen också?
Jag kan tala om för dig att skolmaten här är rena rama dyngan i jämförelse. Jag skickar med mat varje dag. OCH det är ingen höjdarmat, mackor, lite frukt, kex...
Heja Frankrike!!!
Mkt intressant inlägg!!!
Kram!

Martina sa...

Annika-
Jag tycker det är jättebra att barnen far varierad och lagad mat i skolan och pa sa sätt även far prova pa mycket som jag aldrig gör hemma.
Lugnt i matsalen? Ja, man försöker i alla fall halla ordning med matsalspersonal som "vaktar" och säger till om det blir för högt ljud eller för mycket stahej.
När man maste skicka med egen mat sa blir det ju lätt väldigt ensidigt och kanske inte sa roligt att alltid behöva äta kall mat.
Har de en matsal där de kan äta den medhavda matsäcken?
Roligt att du gillade inlägget!
Kramar

Liz sa...

Sager som Annika, oj! Blev lite mallos dar ett tag, tre/fyra ratters menyer. Det gar inte ens att jamfora. Har ar det bara halv/helfabrikat, uppvarmt, mycket pizza, hotdogs, corndogs, burritos etc..Dock har dom salladsbar (vilket inte ar regel overallt) sa farsk sallad och frukt kan hon hamta dar. Men det ar daligt, inga tallrikar heller utan plastbrickor med fack dar allt slevas upp...hua, jag blir nastan morkradd. Har under manga ar skickat med lunch till Cassie, men det blir ju mest bara nagon macka och frukt och da hon ar sa dalig pa att ata palagg som skinka/ost/pastej/salami/roastbeaf etc sa ar det svart att fa i henne naring. Jordnotsmor/sylt mackor har vi aldrig gillat..:)Sa det var svart att fa henne matt och aven med kylklamp i matvaskan, sa vagar man inte skicka youghurt etc har, da det blir for varmt..

Sa hon ater i skolan. Dom har dock gratis frukost vilket ar bra i skolan sa hon kan ata mycket dar, vilket passar henne, da hon ater som en fagel pa morgonen..ett par skedar youghurt. Men efter en timma nar hon kommit med skolbussen till skolan passar det henne battre att ata.

Skickar dock med farsk frukt, crackers, muslibars etc att ata pa rasterna for att ha nagot att ata om hon blir hungrig om maten inte varit sa god en dag.

Tank vilken bra skolmat. Varierad kost, sallader, hemlagat, ost och farsk frukt. Jag sag inte nagot friterat pa er meny, vilket ar mer regel an undantag har. Allt ar friterat, uppvarmt kladdigt och fettigt/oljigt :(

Dessutom far dom ju inte ta sa mycket dom vill heller sa om det en dag skulle vara bra mat och dom vill ata, sa far man bara en viss del tilldelat, och man far inte ta om. Det ar daligt tycker jag. 3 kyckling strips tex lite storre an nuggets men anda, ar inte mycket for en snart 11 aring..

Nej, USA och manga med dom har att lara av Frankrike helt klart!!
Kramar!

Martina sa...

Liz-
Ja Frankrike har nog ovanligt bra skolmat vilket jag naturligtvis är glad för, speciellt da barnen har väldigt langa skoldagar.

Här far barnen däremot inte ta med nagon egen mat eller snacks för att äta pa rasterna och det serveras inget mellanmal sa när barnen är hemma runt 17-tiden är de oftast väldigt hungriga. Sa det blir sent mellanmal (ungefär vid den tiden vissa äter middag i Sverige!) och sen äter vi middag vid 20-tiden.

Friterat och fett kan ju vara gott ibland, men inte det man vill att barnen ska äta varje dag. Och de där brickorna verkar riktigt läskiga. Däremot är det ju verkligen bra med gratis frukost pa skolan. Emma är likadan, äter knappt ingenting pa morgonen.
Kramar

Saltistjejen sa...

WOW!!! Vilken skolmat! Himmel!!! Jag blir grön av avund själv hahaha! Så BRA att de verkligen satsar på nmaten! Det ären av de saker jag känner lite oro för här i USA där skolmaten tydligen ska vara väldigt dålig på de flesta ställen. Vi skickar ju med lunch redan nu och lär fortsätta med det även då E börjar skolan. Men det trixiga kommer att bli att komma på mat som inte behöver värmas...
Härligt att dina flickor får så bra skolmat!
Kram!!

Martina sa...

Saltistjejen-
Ja jämfört med många andra länder så är det verkligen bra mat i skolan hos oss. Jag tycker det är väldigt bra att barnen får riktig, lagad och varierad mat i skolan varje dag. Visst finns det dagar då barnen äter dåligt för att de inte tycker om maten just den dagen men många gånger såäter de ju också, eller smakar åtminstone, på sånt som jag aldrig lagar här hemma!

Ja det är svårt att hitta på bra och varierade luncher när man varken kan värma maten eller förvara den i kylskåp.

Kramar

Martina sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.