fredag 8 februari 2013

VARFÖR ÄTER INTE ALLA BARN LUNCH I SKOLAN I FRANKRIKE?


I höstas skrev jag om när skolköket i Emmas skola fick besök av olika stjärnkockar under en veckas tid. Det kan ni läsa om här och här.

Det var ju en ovanlig och lite speciell vecka i skolmatsalen, men nu tänkte jag berätta lite mer om hur det vanligtvis ser ut och gar till i den franska skolbespisningen.

Jag kommer att dela upp det i tva delar för att det inte ska bli alldeles för langt. Första delen kommer att handla om hur och vem som far äta i skolmatsalen i Frankrike. Och den andra delen kommer att handla om själva skolmaten.

För det första sa är det inte som i Sverige, en självklarhet och nagot som är obligatoriskt, att alla barnen äter lunch i skolmatsalen. Nu vet jag dock inte hur det gar till i de svenska skolorna idag, men pa den tiden da jag gick i skolan i Sverige sa var det ju sa att alla elever at lunch i skolan och att inte kostade nagonting exra.


I Frankrike maste man inför varje nytt läsar ansöka om att fa en plats i skolmatsalen för sitt barn och dessutom är det avgiftsbelagt.

Varför är det inte en självklarhet att alla barnen som gar i skolan far äta lunch där?
För att svara pa den fragan sa maste man nog ga langt tillbaka i tiden och jag kan inte garantera att mitt svar är det korrekta.

Jag tror att det mycket beror pa att eftersom det förr i tiden var sa att de flesta mammor i Frankrike var hemmafruar sa var det enklare och mer naturligt att barnen gick hem och at lunch istället för att man skulle behöva bygga ett skolkök och matsal i varje skola vilket ju naturligtvis hade blivit mycket dyrare.

Med aren sa ändrades ju livsstilen och fler mammor började att jobba vilket innebar att man var tvungen att lösa lunchproblemet för barnen i skolan. Jag kan tänka mig att man fick bygga till skolmatsal och skolkök till redan befintliga skolor, vilket gjorde att utrymmet var begränsat och att man därför inte kunde fa plats med alla elever. Men jag tror ocksa att traditionen med att barnen äter lunch hemma, i den man det finns möjlighet till det, har levt kvar och att vissa faktiskt vill att ens barn ska komma hem och äta lunch.

Personligen sa tycker jag att det är mycket bättre att lata barnen äta lunch i skolan än hemma. Dels därför att barnen inte behöver "slitas" fran skolan och bli "avbruten" i skoldagen. Men dels ocksa för att jag tycker att det är väldigt bra att de far äta och smaka en annan mat än den som de far hemma. Ofta sa smakar de ju och äter saker när de är i matsalen och tillsammans med alla andra barn, som de aldrig skulle ha ätit hemma. Och för min egna del tycker jag att det är fullt tillräckligt med alla hämtningar och lämningar under dagen som det är. Skulle jag dessutom behöva hämta tva barn i tva olika skolor vid 11.30 och sen aka och lämna dem igen vid 13.00 sa skulle jag ju överhuvudtaget inte fa nagonting annat gjort än att agera taxi om dagarna.

I dagens läge är det naturligtvis fler som inte kan lata sina barn äta lunch hemma och som maste hitta en annan lösning vilket gör att efterfragan pa skollunch ofta är större än utbudet. Men detta beror ju saklart även pa hur stor skolans kapacitet är.

Bild lanad fran google.
I den skolan där mina barn gick när de var sma (Bianca mellan aldern 3-5 ar och Emma bara när hon var 3 ar) fanns det tillräckligt med plats för alla som ville ha sina barn i skolmatsalen sa det var aldrig nagra problem. Men annars sa maste man som sagt inför varje läsar ansöka om plats i matsalen och för att göra detta behövs en hel bunt med papper; de tre senaste lönespecifikationerna, el-eller telefonräkning eller nagot annat som bekräftar ens hemadress, skattesedlar, försäkring...

Vilka barn prioriteras da för tillträde i skolmatsalen?

1. Barn vars bada föräldrar arbetar utanför bostaden.
2. Barn vars bada föräldrar arbertar utanför hemmet eller är arbetssökande.
3. Familjer med tre eller flera barn.
4. Familjer som bor langt ifran skolan.

Kostnaden för skolmaltiderna i Ecole Elementaire (fran 6-10 ar) i Nice kommun i ar är 3,05 €/dag. Hushall med lag inkomst kan ansöka om en reducerad kostnad.
För Collège (11-14 ar) betalar vi ungefär 180 €/ 3 manader.

Vad gäller Collège maste man ocksa ansöka om en plats i skolmatsalen men till skillnad fran Ecole Elementaire och Maternelle (3-5 ar) sa finns det ingen prioriteringslista utan alla som vill far tillträde till matsalen.

Nu vet ni lite mer om vilka barn som äter lunch i skolan och varför inte alla barn gör det!

I nästa inlägg om den franska skolmatsalen kommer jag att berätta om själva maten och menyerna.

8 kommentarer:

Miss Marie sa...

Oj! Som svenskt känns det lite konstigt att barn inte får äta i skolan! Och ganska dyrt är det ju också för er, men antar att skatten då är mindre i Frankrike? Håller med dig, jag tycker det är bäst att de äter i skolan istället för att bara åka fram o tillbaka hela tiden!

Annika sa...

Annorlunda, minst sagt.
Vet att min tyska granne berättat om att hn fick gå hem under skollunchen och äta, och så var det i Frankrike också alltså.
OCH är än idag till viss del. Det är verkligen annotlunda.

Tycker också det ser dyrt ut. Tror att K, de gånger hon köper man i skolan, betalar 2,50 dollar (men hon köper nästan aldrig, jag skickar med mat).
Annars har man som debitkort här som man laddar med pengar.

Ser fram emot att höra om vad de får för skollunch. Garanterat bättre än de amerikanska luncherna iaf.
For sure!!


Kram!!

Annika sa...

Annorlunda, minst sagt.
Vet att min tyska granne berättat om att hn fick gå hem under skollunchen och äta, och så var det i Frankrike också alltså.
OCH är än idag till viss del. Det är verkligen annotlunda.

Tycker också det ser dyrt ut. Tror att K, de gånger hon köper man i skolan, betalar 2,50 dollar (men hon köper nästan aldrig, jag skickar med mat).
Annars har man som debitkort här som man laddar med pengar.

Ser fram emot att höra om vad de får för skollunch. Garanterat bättre än de amerikanska luncherna iaf.
For sure!!


Kram!!

Annika sa...

Idag strular bloggers kommentarsfält både hos dig och Marie. Säkert hos mig också...
Trist...

Martina sa...

Miss Marie-
Ja för oss är det ju en självklarhet att alla barn äter lunch i skolan!
Det där med att skatten är lägre i Frankrike än i Sverige maste vara en myt för det stämmer inte alls. Jag tror till och med att den idag är HÖGRE än i Sverige. Och det blir bara värre och värre. Just nu höjs alla skatter och det tillkommer bara fler och fler. Usch!
Kramar

Annika-
Jag har ocksa märkt att det strular lite.
Ja, visst kostar det men det tycker jag absolut att det är värt att betala än att behöva hämta hem barnen till lunch varje dag. Da skulle jag ju inte kunna göra mycket med mina dagar. Knappt att jag skulle hinna aka och handla mat.
Kramar

Saltistjejen sa...

Intressant! Här har vi ju bra erfarenhet av dagis och förskola än så länga men vi har alltid tagit med mat dit. När E var bebis var det ju bröstmjölk som gällde. I flaskor som man ställde i kylen och så värmde personalen det och matade henne under dagen. Sedan blev det lunch samt ett mellanmål. Så är det fortfarande. Det andra mellanmålet får de av dagis/förskolan.
Nästa höst blir det ju k-garten och då måste vi fortsätta skicka med lunch vad jag förstår. Det svåra då är att det inte kommer att finnas några uppvärmningsmöjligheter vilket gör att vi måste börja fundera ut "kalla" luncher. Som smörgåsar eller så... Själv hade jag önskat att barnen kunnat få BRA lagad mat i skolan men så är det bara i vissa privatskolor här.
Tack för en intressant inblick i Frankrikes skolmatsfråga!
Kram!!

Anonymous sa...

Hej! Jag brukar aldrig kommentera men här tycker jag att du ger en orättvis bild av Frankrike.
Jag har bott i olika regioner i Frankrike med mina 4 barn och aldrig har rätten att äta skollunch ifrâga satts. När barnen var smâ var jag hemmafru liksom du, men barnen har alltid ätit i skolan för den sociala bitens skull. Dock fâr man ju betala,vissa skolor/kommuner praktiserar samma avgift för alla, emedan andra tar ut avgift beroende pâ inkomst, frân gratis till 6€. Det lär finnas skolor där lunchen är gratis för alla, men det är nog ovanligt.
Kanske befolkningstrycket är extremt stort i Nice och det därför inte finns plats för alla i bespisningen?
Annars en trevlig blogg med fina bilder!! Fortsätt sâ !!
Hälsn. Catherine

Martina sa...

Saltistjejen-
Vad roligt att du gillade inlägget!
Wow, att man fick skicka med bröstmjölk!

Ja, det kan ju kanske lätt bli lite ensidigt när man bara kan skicka med kalla luncher till barnen. Vi har vänner i Belgien där det är sa och för deras barn blir det mest smörgasar till lunch.

Kramar

Catherine-
Hej och välkommen till min blogg. Vad roligt att du ville lämna en liten kommentar!

Jag förstar absolut att det kan se olika ut i olika regioner och i olika skolor i Frankrike.
Som jag skrev sa beror det ju naturligtvis pa varje skolas kapacitet och utbud och pa hur stor efterfragan är. Sa det kan ju till och med variera fran ar till ar pa samma skola.

Och som jag ocksa skrev sa hade ju den första skolan som mina barn gick pa när de var sma en tillräckligt stor kapacitet, eller liten efterfragan, sa där var det absolut inga problem för mina barn att fa plats i matsalen.

Vad gäller priserna sa preciserade jag ju att det var vad vi betalar här i Nice idag.

Hoppas att det är lite tydligare nu!
Roligt att höra att du gillar min blogg!
Välkommen ater!