fredag 24 maj 2013

BRA SJUKVÅRD I FRANKRIKE


Sverige är bra och fantastiskt på väldigt många sätt, men vad gäller sjukvården så är Frankrike ett strå vassare. Många strån vassare...

Här kan man välja själv om man vill gå till en läkare på ett allmänt sjukhus eller ett privat och man kan själv ringa direkt till en specialistläkare och boka tid utan att först behöva gå via allmänläkare och remisser och annat som tar eviga tider.

När jag var gravid (och även före och efter graviditeterna) så valde jag själv vilken gynekolog som jag ville gå till. För alla konsultationer så var det alltid samma gynekolog som jag träffade och det var även han som var med vid båda mina förlossningar vilket jag visste redan innan.

Bilderna lånade från google.

 På Lenval-sjukhuset som ligger på Promenade des Anglais födde jag Bianca.

Så snart jag hade fått min lilla bebis så kom barnläkaren som jag själv hade valt redan innan förlossningen, till sjukhuset där jag låg för att undersöka bebisen. Naturligtvis så hade förlossningspersonalen redan undersökt bebisen direkt vid födseln, men barnläkaren gjorde en kompletterande och mer utförligare undersökning. Och under de 6 dagarna som jag låg på BB när jag hade fött Bianca så kom barnläkaren flera gånger för att titta till henne.

Självklart så kan jag byta läkare när som helst om jag utav någon anledning skulle vilja det.

 Carte Vitale-Allmänna sjukförsäkringen och Carte Tiers Payant-Privat sjukförsäkring

Som jag skrev om för några dagar sedan så har jag ju haft ont i låret/ljumsken en längre tid och förra fredagen gick jag till min allmänläkare för att kolla upp det. Han skrev ut anti-inflammatoriska tabletter som jag skulle ta i en vecka och om det inte hjälpte så sa han att jag skulle gå och röntga. En vecka har nu gått och det har inte blivit någon som helst skillnad. Så i morse åkte jag till ett ställe här i närheten där man kan både göra röntgen och ultraljud för att boka en tid. Men det behövdes inte för jag fick göra min röntgen på en gång! Det enda jag behövde betala var ynka 3 euros, resten av kostnaden tas direkt hand om av la sécurité sociale (motsvarande försäkringskassan) och min privata sjukförsäkring. Och redan i morgon bitti kan jag åka och hämta resultaten! Efter det så måste jag naturligtvis tillbaka till min läkare igen så att ha kan tyda resultaten och tala om vad nästa etapp blir. Jag gissar på sjukgymnastik, men det får vi se då.

Men tänk så enkelt och smidigt jämfört med hur trögt och långsamt allting går inom den svenska sjukvården! Jag undrar hur lång tid samma procedur hade tagit om jag hade gjort det i Sverige?!

Inte bara går det snabbare och är så mycket enklare inom den franska sjukvården, konstigt nog då Frankrike vanligtvis är ökänt för sin väldigt tunga och tröga byråkrati, men det jag uppskattar väldigt mycket och som jag egentligen tycker borde vara normalt, är att man som individ har en väldigt stor valfrihet. Jag kan välja allmänt eller privat, jag kan välja läkare själv och gå till flera olika om jag vill dubbelkolla eller byta om jag inte skulle vara nöjd och skulle jag känna mig orolig för någonting så kan jag kolla upp det utan att en läkare ska få bestämma om jag har rätt till det eller inte.

Som för några år sen då jag tyckte att jag hade knölar i brösten och ville göra en mammografi för att kolla upp det. Ja då gjorde jag det. Som tur var så var det ett falskt alarm, men det kändes skönt att kunna undersöka sig på en gång och inte behöva gå och oroa sig.

Som sagt, Sverige är bra på mycket, men vad gäller sjukvården så har dom mycket kvar att lära!

6 kommentarer:

Sahra sa...

Fast vi har väl också valmöjligheten till privat el allmän. När vi bodde u stan hade vi privatläkare och här ute har jag privat för vissa åkommor. Aldrig några problem att få tid samma dag. Jag jan hålla med att allmänsjykvården och remitteringen till spec. Är onödigt långsam, men det slipper man lite om man har privat alternativ

Martina sa...

Sahra-
Jo det finns ju lite privat i Sverige också visst gör det det, men inte alls i samma utsträckning som här.
Och jag kanske har ovanligt dålig erfarenhet av sjukvården i Sverige. Men det som jag har Äsett och upplevt genom familj och vänner i Sverige så tycker jag att sjukvården har varit skrämmande dålig. Äldre människor som får sitta i timmar och vänta på akuten, folk som blir hemkörda från BB bara någon dag efter det att de har fött barn, cancersjuka som får vänta i veckor på undersökningar och svar pga att remisser aldrig kommer fram...

Men det ju verkligen skönt att höra att det ändå finns vissa som har en positiv erfarenhet av det svenska sjuksystemet!
Kramar

Saltistjejen sa...

Vilken otroligt bra vård! Roligt att höra från dig också eftersom den "allmänna åsikten" jag hört om fransk vård är att den är ännu mer tungrodd än den svenska. Så det är intressant och positivt att få höra motsatsen! :-) Hur mycket spelar din privata försäkring in i detta? vet du om man kan vara utan privat sjukförsäkring och ändå få samma vård (lika hög kvalitet och lika snabbt samt valmöjligheten)?
Här i USA är ju ens sjukvförsäkring ALLT! Den bestämmer OM du öht ska kunna få vård, vilken vård, kavalitet etc. jag tycker det är skitjobbigt för att vara ärlig. Just detta att man måste välja en läkare som är "in network" vilket gör att om man byter försäkring (vilket vi gjort mycket då jag bytt arbetsgivare flera ggr) så kan plötlsigt den läkare man gått till under flera år inte vara i det nya nätverket och då kan man väljapå två saker. Att fortsätta gå dit men "out-of-network" vilket då blir en högre kostnad för en själv. Eller att helt enkelt byta läkare till en som är i det nya nätverket för den nya försäkringen. Krångligt och inte särskilt bra för patienten. Sama sak då man ska söka upp en ny läkare (inom t ex specialistvård) så måste man kolla vilka läkare som är inom ens nätverk och sedan ringa och höra så att läkaren "tar nya" patienter för det kan hända att de inte gör det.
Jag ösnkar så att man skulle fått ett bättre system här men det lär nog aldrig gå igenom. Dessutom är det allra värsta att så många miljoner personer inte har ngn försäkring vilket gör att de inte kan få vård alls även om de skulle bli allvarligt sjuka! Fruktansvärt!!!
MEN det ska jag säga att hittills har jag som haft bra sjukförsäkringar fått väldigt bra vård! Så visst, förutom själva krånglet vid byte av försäkring så är vården otroligt bra för de som har TILLGÅNG till en BRA sjukförsäkring. Men som sagt själva systemet som exkluderar så många från detta är oerhört orättvist!
Hoppas nu att du får bukt med din ljumske!
Kram!

Martina sa...

Saltistjejen-
Jag kanske har haft ovanlig tur vad gäller den franska sjukvården, men jag har inte haft några större problem med administrationen, peppar peppar.

Här finns miljoner olika privatförsäkringar med lika många valmöjligheters så jag kan verkligen inte påstå att jag "kan" privatförsäkringar. Det jag kan säga är att beroende på vilken privatförsäkring du har olika mycket behöver du betala för behandlingar, konsultationer och mediciner. Ibland drar de av det direkt och ibland måste man först lägga ut pengarna och bli återbetald senare.

Om jag inte har helt fel så tror jag nog att du kan gå till vilken läkare du vill oberoende av din privatförsäkring och du måste ju inte ha någon alls om du inte vill. Enda skillnaden är att du får betala mer ur egen ficka. Men kvaliteten av vården och snabbheten ska nog vara densamma.

Här finns det tack o lov mycket hjälp för de som inte har rätt till den allmänna sjukförsäkringen. Så alla människor kan få vård om de behöver det och accepterar att ta emot hjälp. Det är ju inte alla som gör det. Och sen så finns det ju tyvärr alltför många människor som fifflar sig till hjälp och bidrag vilket kostar staten miljarder varje år.

Ja i Usa är det ju verkligen dumt att man inte kan fortsätta att ha samma läkare som tidigare bara för att man byter privatförsäkring och därmed nätverk.

Och det är ju verkligen fruktansvärt att vissa människor nekas vård för att de inte har råd. Vad gäller den biten är det ju tack o lov mycket bättre både i Sverige och i Frankrike.

Och det verkar ju vara lika omöjligt att få till en ändring på det hos er som det är att få en ändring på vapenlagarna. Tyvärr.

Kramar

Charlie sa ... sa...

Låter toppen med en så bra sjukvård!

Som Saltis skriver, är sjukvården här en big deal och (tycker jag) bra men omständig. Dyrt också om inte man har arbete där arbetsgivaren bekostar merparten.

Kram! Trevlig helg
Lotta

Martina sa...

Lotta-
Ja jag är verkligen glad för att vi har tillgang till en sa bra och smidigt sjukvard här. Det är viktigt.
Trevlig helg du med!
Kramar