fredag 12 juni 2009

BAKLÄXA


Vad har hänt i dag? Inget sensationellt direkt... jag var pa gympa i morse och sen akte jag ner en snabbis till stan för att göra nagra sma ärenden.

Vi har fortfarande varmt men inga sirocco vindar idag. Det var ända skönt med ett svalkande dopp efter skolan. Pa väg upp fran poolen stötte tjejerna pa "Phoebe", en grannkatt som de gillar att gosa lite med.


Pa kvällen har Bianca suttit och jobbat med en "bakläxa" som hela klassen fatt; de maste skriva följande meningar 100 ganger:

1. Infinitiv-ändelsen pa alla verb i 1:a gruppen är -er, förutom aller.

2. Infiniviv-ändelsen pa alla verb i 2:a gruppen är -ir (För 1:a personen i plural blir ändelsen -issons).

3. Alla andra verb tillhör 3:e gruppen.

Anledningen till detta är att dom (tydligen hela klassen) pa ett prov hade skrivit att ett visst verb tillhör 2:a gruppen när det i verkligheten tillhör 3:e gruppen. (De grammatiska termerna later väl som kinesiska för vissa, men alla som läst franska förstar vad det handlar om.)

Alla barnen fick skriva följande meddelande som alla föräldrar maste skriva under:

"Det är oacceptabelt att en elev i CE2 (sa heter den klass Bianca gar i nu) och da än mer för en elev i CM1 (klassen över, Bianca gar i en blandklass med hälften CE2 och hälften CM1) inte kan placera verben i dess rätta grupper.

Jag är en av dem som inte kan!"

Kontentan av det hela är egentligen ett meddelande till alla svenska skolbarn: "Sluta klaga, ni vet inte hur bra ni har det!"

Det kanske är onödigt att säga att Bianca längtar efter sommarlovet nu?! Men vem vet, da kanske dom maste lära sig alla orden i ordlistan utantill? I sa fall är det ju tur att det franska alfabetet slutar pa Z!!

1 kommentar:

Anonymous sa...

Stackars Bi.... snart får hon komma till Sverige (till den regniga och gråa sommare!!) Den svenska sommaren har inte vågat sig fram än, riktigt kallt!!
Kram C.