tisdag 11 februari 2014

SVENSK MAT VI LÄNGTAR EFTER

En av många fördelar med att bo utomlands är att det ger en stor omväxling i livet. Det vill säga, om man nu har den förmånen att kunna åka "hem" relativt ofta, vilket dock inte är fallet för alla utlandssvenskar. Själv har jag har turen att kunna åka till Sverige flera gånger om året, dels för att det inte är så långt (Nice-Stockholm tar 3 timmar med direktflyg) och dels för att jag inte har ett jobb som begränsar mig.

Så att bo utomlands för mig betyder ett omväxlande liv med lyxen att ha tillgång till två kulturer, att få se och uppleva väldigt mycket olika saker och stor variation, inte minst vad gäller maten. För även om Frankrike är ett europeiskt land som inte har en totalt annan kultur och totalt andra matvanor än Sverige, så visst finns det ändå många skillnader.

Det lustiga är att när man bor utomlands så uppskattar man och längtar helt plötsligt efter sånt som man aldrig ens tänkt på tidigare. När jag är i Sverige ser jag alltid till att handla med mig märkliga saker som Bostongurka, Slotts senap, citronpeppar, kaviar, blåbärs- och nyponsoppa, korvbröd, dillchips, vaniljvisp, lingonsylt...!

Och när vi är i Sverige frossar jag och tjejerna i varmkorv, skagenröra, pizzasallad, ostbågar och marängsviss! Tjejerna går bananas på lösgodis (förutom lakridset) och jag tuggar även i mig en och annan chokladbeskvi och mazarin.

Juli 2011. Någonstans på vägen ut till landstället i skärgården tar vi lunchpaus och festar på några varmkorvar! Enkelt, men lyxmat för oss.

Det konstiga är att allt det här som jag proppar i mig och köper med mig hem när jag är i Sverige är sånt som jag tror att jag knappt aldrig åt när jag bodde i Sverige. Jo visst åt jag en varmkorv och en pizzasallad någon gång ibland, men det var absolut ingenting som jag var galen i eller som jag ens reflekterade över. 

Marabou-choklad kändes ju hur tråkigt som helst när man bodde i Sverige och nu tycker jag att det är bland den godaste chokladen man kan äta.

"Det man inte kan få är det man vill ha"-teorin... kanske? Eller så är det helt enkelt så att man inte uppskattar saker och ting lika mycket förrens det är en bristvara och man får sakna det ordentligt.

"Toast Skagen" är ju oftast en förrätt, men jag ropar alltid in en extra stor som jag njuter av som varmrätt. Kan aldrig få nog!

10 kommentarer:

mam sa...

Ja, jag börjar redan fundera på vad jag ska bunkra upp med inför ankomsten. Längtar..... puss och kram

Martina sa...

Mam-
Vi handlar tillsammans när vi är där! Längtar ocksa.
Kramar

Marina sa...

Det är inte så mycket jag saknar egentligen mer än möjligen filmjölk och saltlakrits. Det mesta annat går att få tag i här, inte allt, men väldigt nära...

Anne-Marie sa...

Det är onekligen en viss avståndsskillnad mellan Frankrikes Riviera och USAs västkust. Ungefär ett dygn troligen. Framför allt när man - som jag - skall ta sig från "obygden" till en större flygplats. Det brukar vara en mindre "expedition". :)
Jag har faktiskt kommit till det läget att jag inte saknar särskilt mycket alls ifråga om mat. Och numera saknar jag, när jag kommer till Sverige, den mat jag handlar här i USA.
Men jag saknar Kalles Kaviar och de frysta räkorna. Den där Toast Skagen ser ju fantastiskt god ut. Mmmm. :)
Kramar!

Channal sa...

Mat är kultur och så spännande! Jag är nyfiken på olika smaker och älskar ny inspiration! Men godast är nog de svenska smakerna i alla fall :-) Men hur svenskt är det egentligen? Allt har sitt ursprung. Min älsklingsmat är kåldolmar med lingon, dillkött, rotmos, raggmunk, sill o potatis, kalops, en räkmacka och stuvade makaroner o köttbullar! Nu blev jag hungrig!

Kramar Anna

Desiree sa...

Så sant Martina. Hi hi visst är det så att man längtar efter mat och saker man aldrig haft större längtan till då man bodde i Sverige. Varför det är så har jag ingen förklaring på. Lingonsylt? Har du långt till IKEA? Vi har inte långt till IKEA som tur är då det gäller lingonsylt. Alla goda lyxiga knäckebrödsorter saknar jag också från Sverige.
Kram!

Martina sa...

Marina-
Skönt att inte behöva längta efter sa mycket.
Kramar

Anne-Marie-
Ja du bor ju ganska langt bort fran Sverige. Jag har förmanen att bo nära flygplatserna bade i Nice och i Sthlm. Det är skönt!
Mmm, älskar Toast Skagen!
Kramar

Martina sa...

Channal-
Jo visst är det sa att det "svenska" kanske inte alltid egentligen är sa svenskt. Men vad gör det?! Huvudsaken är ju att man gillar det. Jag tror att det bästa är, som alltid, variation! Men visst är det kul att testa nytt och fa inspiration!
Kramar

Desiree-
Ja fran oss tar det nästan tva timmar till IKEA, tyvärr. Men vi var där pa nyar och jag tyckte inte att det var sa jättekul med den maten de hade där. Det enda jag köpte i matväg var kaviar som var helt okej.
Kramar

Annika sa...

Lingonsylt kan jag köpa i vilken affär som helst, glad för det. Brukar vara Felix som säljs här.
MEN jag vet vad du menar, och jag håller MED!! VISST kan man sakna viss mat.
Just nu saknar jag nog semlor mer än ngt annat. FAN vad gott det vore att få sätta tänderna i en sådan. ÄR så dålig på att baka så det gör jag ICKE!
Skagenröra brukar jag fixa till här ibland, så himla GÖTT!!
OCH så fort jag kommer hem måste jag ha pizza och pizzasallad.
OCH smågodis, fast sen när jag väl får godiset så äter jag inte så mkt, knäppt.
Gillar French Hot Dog hemma också…Jag vet, nu snackar vi höga kulinariska höjder :-)
Marabou mjölkchoklad kan jag lätt vara utan, köper den aldrig. Gillar Fazer SÅ mkt bättre.
MMMM…nu blir jag hungrig, HUNGRIG!!!!
Kramar!!!

Martina sa...

Annika-
Jag bakade semlor en gang, och dom blev väl okej, men ända inte sa som riktiga semlor. Skagenröra har jag ocksa gjort nagra ganger och visst blev den god. Men jag tror att vissa saker, inte riktigt smakar lika gott att äta här som i Sverige pa nagot underligt sätt. Jag har ju gjort julskinka en gang här men det var ju inte alls samma sak som att äta den i Sverige tillsammans med allt annat pa julbordet och framför allt med andra som tycker att det är lika gott som man själv.
Mina barn älskar pizzasallad!
Visst finns det varmkorv här ocksa, men inte alls som i Sverige. Korven är annorlunda och bröden är mer som briocher.
Ja visst blir man hungrig när man tänker pa mat!
Kramar