tisdag 18 februari 2014

THE STATUE OF LIBERTY

Den mest amerikanska av alla symboler och monument, Frihetsgudinnan, var en gång en gåva till Usa från det franska folket. Formellt heter statyn Liberty Enlightening the World (la Liberté éclairant le monde) och symboliserar frihet och demokrati. Men det visste ni väl kanske redan?

New York, juli 2009.

Det finns väl knappast någon som inte vet att Frihetsgudinnan står på Liberty Island i New York. Men däremot kanske inte alla vet att det finns många repliker av den runt om i hela världen. Bland annat finns det faktiskt två Frihetsgudionnor i Paris, en vid Seine-floden nära Eiffeltornet och en som står i Jardin du Luxembourg. I Las Vegas, vid hotellet New York New York, finns det också en replik av Frihetsgudinnan. Jag har faktiskt haft turen att få se och uppleva alla dessa olika frihetsgudinnor, men naturligtvis är det den i New York som är den mest imponerande på alla sätt och vis.

Las Vegas, juli 2009.

Den 1 februari i år så fick även Nice en staty av Frihetsgudinnan. Det var Nice borgmästare, Christian Estrosi, som invigde statyn för att fira de gamla vänskapsbanden mellan Nice och Usa. Invigningen av statyn gjordes i samband med renoveringen av Quai des Etats-Unis (förlängningen av la Promenade des Anglais som går mellan le Vieux-Nice och Medelhavet). Lite mörkare och mycket mindre än originalet, men jag tycker ändå att den är fin.




8 kommentarer:

Miss Marie sa...

Jag har bara sett den vid Seine, skulle gärna se alla andra också! :)

Anne-Marie sa...

Har faktiskt aldrig sett originalet i New York trots att jag varit där. Undrar nu i efterhand vad min pappa och jag egentligen tänkte. ;)
Den i Paris har jag sett under mitt besök i den staden.
Tycker den i Nice är fin med sin mörkare färg.
Kramar!

Martina sa...

Miss Marie-
Hoppas att far tillfälle till det nagon gang!
Kramar

Anne-Marie-
Men, det är ju som att aka till Paris och inte se Eiffeltornet eller som att aka till Rom och inte se Colosseum!! Men a andra sidan sa har du ju en väldigt bra anledning till att aka tillbaka till NY igen!!
Kramar

Annika sa...

Jag har sett både den riktiga, och varit uppe i den. OCH den i Vegas.
Har inte sett den i Frankrike.
Blev besviken då jag kom till NYC första gången. Förstod inte att Frihetsgudinnan stod så långt ut i Hudson River att hon knappt gick att se från Manhattan. Jo, det gör hon ju, men jag var besviken iaf.
Har man varit där en gång räcker det. Men cool är hon där hon står i NYC inlopp.
Den i Vegas är cool också, om än ngt mindre :-)
Skulle gärna se den i Frankrike också!!
Kram!!

Marina sa...

Eftersom jag aldrig varit i USA så är det en massa saker jag ska göra när jag en dag bestämmer mig för att åka dit, varav en naturligtvis är att se just Frihetsgudinnan.

Martina sa...

Annika-
Haha, men vart trodde du att den stod i NY?!!
Ja dom i Frankrike är ju fina men inte alls lika stora som den i NY.
Kramar

Marina-
Bra med planer och projekt!
Kramar

Annika sa...

MKT närmare Manhattan!! OCH inte så långt ut i inloppet.
Så visst tyckte jag att det var ngt av en besvikelse, haha!!

Martina sa...

Annika-
Haha!! När var det här?!