fredag 25 maj 2012

CENOTE OCH HACIENDA (MEXICO)


Ingen ro ingen rast. Redan dagen efter var utflykt till Tulum och Xel-Ha sa var det dags att stiga upp tidigt pa morgon igen för att den här gangen aka till den arkeologiska platsen Chichén Itzá.

Vissa ser tröttare ut än andra.
Det var en flera timmars lang bussresa, men den gick jättebra och kändes inte alltför lang da vi hade en väldigt bekväm och bra buss med en mycket intressant och trevlig guide, samt en annan kille som hela tiden serverade oss med dricka och saker att äta.

Emma haller pa och äter sin andra frukost.
Längs vägen.
En liten bit innan vi kom fram till Chichén Itzá sa stannade vi till vid Cenote Ik Kil.

"Cenote" är det spanska ordet för slukhal (sinkhole) och pa Yucatán-halvön finns det flera tusentals cenote. En cenote uppstar genom att kalkstensberggrund rasar samman och synliggör grundvattnet. Cenotes kan vara öppna, halvöppna eller helt underjordiska och hänger samman med underjordiska sötvattensfloder. Vattnet i cenotes är oftast av en kristallklar turkos färg med en temperatur runt 25°C och i vattnet kan man hitta sma svarta fiskar utan ögon som kallas för "lub". Dessa slukhal, där man ofta finner en mängd stalaktiter och stalagmiter, är väldigt vackra och när solljuset filtreras ner i halet fran himlen blir de nästan magiska. För Maya-folket var dessa cenote heliga, bland annat pa grund av att det pa den tiden var de enda sötvattenskällorna pa Yucatán.

Cenote Ik Kil, även kallad "Sacred Blue Cenote" ligger 26 meter under marken och är 60 meter i diameter och ungefär 40 meter djup. Det hänger lianer uppifran marken ända ner till vattnet och det finns även sma vattenfall i slukhalet.


Innan vi hoppade i vattnet i slukhalet kom var guide med nagra förhallningsregler: -"Dyk inte i vattnet högt uppifran för da kanske ni kommer sa djupt ner i vattnet att ni sugs med i en undervattensflod ända till Guatemala!" Lite läskigt, men en fantastisk upplevelse!


Tjejerna och S badar i cenote.


Nagra souvenirer köpte vi ocksa; "Bianca" och "Emma" skrivet med Maya-alfabetet pa varsin berlock.


Efter den härliga badupplevelsen i Cenote Ik Kil akte vi vidare en lite bit till Hacienda Chichen Resort där vi at lunch i en stor matsal samtidigt som vi blev underhallna med mexikanska danser.





Efter en den goda lunchen var det dags att aka vidare igen och nästa stopp var Chichén Itzá.

4 kommentarer:

Mam sa...

Vilken fantastisk utflyckt. Det ser ju bara så underbart ut inte undra på att flickorna ser så glada ut. Kanoooon.
Kramisar från mam

Martina sa...

Mam-
Ja, det var ännu en fantastisk dag! Och det är verkligen roligt nu när tjejerna är sa stora att de orkar och intresserar sig för alla dessa nya upplevelser.
Kramar

Liz sa...

Vilken otrolig upplevelse att ga ner och bada dar i halet! Haftigt med lianerna som vaxer sig sa langa ner till vattnet! Fina bilder!

Ni hann ju verkligen med en hel del forutom sol och bad som sagt och jag ser fram emot fler inlagg! :D Vilket kul minne med Maya berlocken!

Martina sa...

Liz-
Ja, det var verkligen en speciell känsla att bada i slukhalet!

Det kommer massor med fler bilder!
Kramar