tisdag 4 september 2012

SKOLSTART


Sa var det dags för ännu en skolstart! Emmas 8:e och Biancas 10:e för att vara riktigt exakt. 

Emma börjar nu i CM2 vilket är det sista aret i Ecole Elementaire. Nästa ar byter hon skola och börjar i Collège (motsvarande högstadiet).

Bianca börjar nu i 5ème vilket är det 2:a aret i Collège.

Emma började som vanligt 8.20 i morse och gar som en helt vanlig dag tills 16.30 i skolan. Det var inga problem att stiga upp i morse och bli klar och hon var glad att träffa alla kompisar pa skolgarden igen. Däremot var det inte lika poppis att ta de traditionella skolstartsfotona... Och utanför skolan var det inte tal om nagra foton.





Bianca ville ännu mindre vara med pa kort i morse, men nagra lyckades jag ända fa ta.

Bianca började inte förrens klockan 14.00 idag sa hon var med mig och S pa lite smaärenden i förmiddags.

Under förmiddagen började det även komma en massa sms fran kompisar som hittat de nya klasslistorna pa skolans websida. Tydligen sa har klasserna gjorts om totalt, trots att de innan sommaren sagt att de skulle bli oförändrade med nagra fa undantag. Bianca blev jättestressad och framför allt väldigt besviken över att hon verkar komma i en klass utan en enda av hennes kompisar.

Sa det var en mycket nedstämd Bianca som lämnade av vid skolan för en stund sen.

Vi far väl se hur allting är när hon kommer hem i kväll igen.

5 kommentarer:

Annika sa...

Aha, så ni börjar skolan samtidigt som vi.
Karolina började idag, tisdag.

Att splittra klasserna gör de varje år här. Varje år medan de fortf är indelade i klasser sas. Upp till sexan.
I middle school och HS är alla en enda klass sas. men alla tar olika lektioner under dagen.
I Karolinas 11-klass är de 700 elever!
Men de tar ju som sagt olika klasser hela dagen, och har de tur har de ngn klass med ngn de känner.
Facebook och SMS och mobil brinner den dagen schemat sänds ut med posten och man ser klasser och lärare...

Att de splittrade klassen upp till sexan tycker jag funkade bra.
Hoppas att det funkar bra för er också.

Bianca kommer att hitta vänner, men man kan ju tycka att hon BORDE ha fått hamna i samma klass som ngn gammal kompis.

Men säkert har allt gått bara bra idag.

KRAM!!

Liz sa...

Fina kort pa tjejerna aven om dom inte var sa "samarbetsvilliga" :) Vad jobbigt for Bianca att det blivit sa nu med klasserna! Forstar att hon var nedstamd och stressad over detta, hoppas att det eventuellt anda var nagon hon kande i klassen och att dom kanske har raster/lunch/vissa amnen ihop iallafall??
Har ar det ju sa att klasserna splittras varje ar, pa gott och ont. Pa gott om man har kompisar sedan innan som gar i en annan klass, da har man turen att eventuellt hamna i samma klass detta lasar, men som sagt, det ar da aven sa att kompisar splittras..

Pa ett satt ar det val kanske bra att barnen lar sig att man maste samarbeta aven med dom som man inte kanner sa bra, inte kommer bra overens med eller inte gillar alls nar det galler grupparbeten etc, i framtiden i collage och universitet och senare i arbetslivet ar det ju sa..

Hoppas att hon anda far en bra dag, och jag kanner med dig i mammahjartat nar hon ar ledsen och man inte kan gora sa mycket...Stor kram till henne speciellt och aven till Emma efter forsta dagen och givetvis till dig!!

Jag forstar att du har saker hela tiden denna vecka nar S ar ledig, skriv garna nar det eventuellt skulle passa dig att Skypa lite. Kramar!!

Martina sa...

Annika-
Hoppas det gick bra för Karolina pa första skoldagen! Oj, 700 elever i samma klass det är manga det!

Ja här är det inte helt ovanligt att klasserna splittras varje ar heller, men i "smaskolan" är det inte sa manga klasser sa da kommer man alltid men manga av sina gamla kompisar i vilket fall som helst.

Förra aret när Bianca började högstadiet sa var det 9 klasser av samma arskurs och inte speciellt manga som kände varandra sen tidigare. Men det gick jättebra ända!

I ar blev det en liten chock eftersom de hade sagt att klasserna skulle vara i stort sett oförändrade i ar och eleverna sen fick reda pa att sa inte var fallet bara nagra timmar innan skolstarten. De hann liksom inte smälta det och ställa in sig pa det.
Bianca är lite ledsen och besviken men jag är säker pa att det kommer att ordna sig och bli bra om nagra dagar/veckor.
Kramar

Martina sa...

Liz-
Ja, Bianca var stressad, ledsen och nedstämd över att ha hamnat i den klassen som hon hamnade i. Men som jag skrev ovan, det blev ju liksom en chock eftersom vi inte alls var inställda pa att det skulle bli nagra större förändringar.

Men som du säger, även om det kan vara tufft sa är det ju absolut bra att de tvingas vänja sig med att jobba med andra människor och hitta ny kompisar sa att de blir mer flexibla och kan anpassa sig till nya situationer.

Ja det är ju tyvärr ingenting som vi kan göra nagonting at sa jag försöker peppa henne med att säga att hon säkert kommer hitta nya kompisar och dessutom sa behöver det ju inte betyda att hon maste mista sina gamla kompisar. Vi far försöka organisera sa att de kan ses pa helgerna lite mer!

Jag ska framföra dina söta hälsningar till tjejerna!

Ja, idag har det varit fullt upp men jag lovar att höra av mig sa fort det lugnar ner sig lite!

Stora kramar

Mam sa...

Å, vad fina flickorna är. Så kul att du fick ta kort även i år. Massa pussar och kramar från mam