lördag 16 juni 2012

KERMESSE - SKOLFEST 2012 DEL 1


Sa var det dags för arets KERMESSE (= skolavslutningsfest innan skolan slutar). Här i Frankrike har man ju ingen skolavslutning sista dagen i skolan sa som man har i Sverige. Här har man en "kermesse" som ligger lite innan sista skoldagen. I ar är sista skoldagen den 5 juli.

"Kermesse" har man i "maternelle" (förskolan, 3-5 ars alder) och i "elementaire" (motsvarande klass 1-5 i Sverige, 6-10 ars alder). I "collège" (högstadiet) där Bianca gar nu har man ingen skolfest eller avslutning whatsoever.

"Kermesse" innebär att varje klass har ett eller flera uppträdanden pa förmiddagen. Efter alla uppträdanden är det en paus pa nagra timmar och sen drar det igang med stand, lekar och annat kul för barnen. Och pa kvällen är det disco ända till midnatt! Allt detta sker utomhus pa skolgarden och varje ar är det superfint och supervarmt väder just denna dag! Och idag var inget undantag. Man smälter bort under den stekande solen medan man sitter och tittar pa alla uppträdanden.





Alla storasystrar som följt med för att titta och heja pa de sma!
Nu är det alltsa paus och tjejerna har varsin kompis med sig hem och vi har just ätit lunch och ska ga ner till poolen ett tag innan det är dags att aka tillbaka till skolan igen.

2 kommentarer:

Liz sa...

Vad fin hon ar Emma! Kul med san stor avslutning (aven om det sker innan sista dagen). Har ar det ju inte nagonting alls..Deras dansnummer ser riktigt bra ut!

Skont anda att ni har fint vader just for sant har, aven om det ju ar skonare att titta pa nar det inte ar stekande sol! Spannande med sa langt disco, det maste ju vara riktigt kul for tjejerna. Fick Bianca ocksa ga eller var det bara for Emmas klass? Trist att Bianca inte har detta nu alls med festen etc.

Hon ser sa stor ut Bianca dar hon sitter med sina kompisar. Tonaringar snart och med telefonen i hogsta hugg...:)

Kan S ta ledigt for sant har forresten? Trakigt om han alltid missar detta. Brukar forresten inte tjejerna ha festliga kostymer annars? Eller ar det en annan fest kanske?

Stora kramar!

Martina sa...

Liz-
Tack för din komplimang!
Ja, Emmas klass hade i ar ett dansnummer med akrobatgymnastik i sa det var lite speciellt!

Ja, det är verkligen tur att det inte regnar en san här dag!

Bianca var minst lika glad som Emma för skolfesten. Kul att komma tillbaka till sin gamla skola, det är ju fortfarande manga hon känner och känner igen, men framför allt tyckte hon det var kul da hon kunde hänga med sina kompisar (som var där eftersom de ocksa har smasyskon kvar i skolan) och ha det kul tillsammans. Och de är absolut välkomna att vara med pa festen och discot även om de inte gar kvar i skolan längre. Ja, det börjar verkligen bli riktiga tonaringar nu, redan!

S kan aldrig vara med den här dagen, det är omöjligt att ta ledigt en lördag i juni. Tyvärr. Men han kommer direkt efter jobbet och är med oss pa kvällen i alla fall! Sa lite far han ju i alla fall se och vara med om.

Kramar