måndag 4 juni 2012

XCARET (MEXICO)


Vart nästa utflyktsmal under var semester i Mexico var den ekologiska naturparken Xcaret som ligger precis söder om Playa del Carmen.

Som vanligt kom en buss och hämtade upp oss pa hotellet pa morgonen och det var inte hemfärd förrens pa kvällen.

Eller, för S blev det en snabb hemfärd med taxi sa fort vi kommit fram till parken. För när vi sitter i bussen och nästan är famme i Xcaret sa kommer vi pa att vi har glömt att ta med oss pengar (sa gar det när hjärnan är kopplad pa semester-funktionen och man är pa ett hotell där det mesta ingar och alla extra utgifter skrivs upp pa rummet)! I Xcaret ingick i och för sig ocksa det mesta i priset vi redan hade betalat, men man vill ju alltid ha lite extra pengar för att kunna köpa lite dricka, eventuellt nagra souvenirer och sa var man tvungen att lämna pengar i garanti för att fa lana dykarutrustning och skap där vi kunde lasa in vara saker under tiden vi badade.

Sa S fick alltsa snabbt ta en taxi tillbaka till hotellet, springa upp pa hotellrummet och sen aka tillbaka till parken igen! Men efter den lilla incidenten hade vi en toppendag i denna underbart fina park.

Varning för ännu en bildbomb!


Xcaret är en naturpark med en stor variation av aktiviteter; mycket djur, mycket vatten, manga roliga aktiviteter. Det finns apor, rockor, hajar, sköldpaddor, leoparder, pumor, fjärilar, sjökor, fiskar... Det finns ständer, laguner, en underjordisk flod... Och även flera kulturella saker att se som en tropisk djungel, ett akvarium, ett roterande torn, en liten maya by, en mexikansk kyrkogard, en liten marknad...

Jag kan säga att vi hann göra langt ifran allting!

Medan vi väntade pa S, som akte fram och tillbaka till hotellet för att hämta pengar, tittade jag och tjejerna pa flamingos och papegojor.

Vi hann även in pa Main Plaza där man kunde hitta en mängd olika souvenirer.
Emma spanade saklart in alla gosedjuren och ville helst ta med sig allihopa hem.
Men det fanns inte bara souvenirer, man kunde ocksa se en stor glasbehallare med en massa sma ankägg som höll pa att kläckas!
Hej lilla apan!
En mexikansk ranch och en kyrka.




Den här utsikten hade vi när vi satt och at lunch!
Jättemanga fina sköldpaddor!

Kan ni se rockorna?
Vattenrutschbana är alltid lika kul och uppskattat!




Inne i det stora akvariet som finns i parken fanns det en mängd intressanta saker att titta pa; fiskar, rockor, hajjar, murenor, sköldpaddor... och allting var otroligt pedagogiskt och lockande för barn, och stora!

Här fick man röra försiktigt pa levande sjöstjärnor.
Här fick man testa och se hur man sag ut som sköldpadda!


Möte med hajjarna hoppade vi över. Vi nöjde oss med att titta pa.
I den här parken fick vi även uppleva en helt fantastisk och väldigt imponerande gammal mexikansk tradition/ritual nämligen "Voladores de Paplanta" (the flying men). Det gar ut pa att fem män dansar, spelar musik och framför allt klättar upp pa en jättehög pale varifran de, fastbunda i rep, kastar sig ut i luften och snurrar flera varv runt palen. Den här ritualen gjordes för att tillbe solguden sa att han skulle göra jorden fertil och ge en god skörd.

Gammal traditionell musik spelas samtidigt som de fem männen tagar in och börjar dansa.
Efter att ha spelat musik och dansat ett tag sa klättrar de ända högst upp pa palen.
Väl där uppe sa knyter 4 män repet runt sig medan den 5:e ställer sig upp pa palen (ej fastbunden) och fortsätter att spela musik. Och sen sa svingar de sig ut i luften och börjar snurra!
Och sa snurrar de nästan ända tills de natt marken!
Efter att ha snurrat i luften sa är det dags för nästa ritual där de den här gangen snurrar runt ett slags hjul.

Okej, här skulle jag ha visat tva stycken videosnuttar som Bianca filmade pa de flygande männen. Jag har försökt ladda upp videosnuttarna sen igar kväll, men det funkar inte och nu ger jag upp. 


En annan fantastisk upplevelse som vi gjorde i Xcaret var att snorkla i en av de (delvis) underjordiska floderna. Man fick lana simfötter och cyklop och sen sa var det bara att simma/lata sig flyta med strömmen i floden. Vi simmade genom grottor, pa ställen där det var öppet, vi sag sjökor pa vägen, fiskar, vattenfall och ett i lag enastaende landskap. Det var verkligen en annorlunda och väldigt speciell upplevelse! Helt klart en av de absoluta höjdpunkterna! Tyvärr har jag inte nagra bilder pa oss da vi simmade i floden eftersom jag inte kunde ta med mig nagon kamera. Vi har tyvärr ingen vattentät kamera, men funderar starkt pa att skaffa det.


Här spanar Emma pa en puma som ligger och latar sig i skuggan.
Sen gick vi in i fjärlispaviljongen, ett slags gigantiskt växthus, där det fanns tusentals fjärilar. Det var väldigt vackert, men väldigt VARMT där inne!

Tjejerna försöker fanga fjärilar.




Här sitter vi, glada, väldigt nöjda och fulla med en massa nya intryck och väntar pa var buss hem till hotellet.
Emma var sa lycklig över att fa aka därifran med sitt nya gosedjur som fick namnet Kiko.

2 kommentarer:

Liz sa...

Annu en underbar utflykt och sa mycket olika saker ni kunde se och upptacka. Later jattehaftigt att simma/snorkla i de underjordiska flodern. Gick det bra for tjejerna ocksa? Tanker att det kanske var lite strommar och sa?

Sotaste fjarilarna i parken fick du med dig hem! :D Och du ar sa fin pa fotona vannen!

Stor kram och tack igen for att du delar med dig av era fantastiska upplevelser.

Martina sa...

Liz-
Ja, det var verkligen en härlig park och vi hade en toppendag!
Jo Emma tyckte väl att det var lite läskigt i floden men det gick jättebra.
Tack för gullig komplimang!
Kommer snart fler bilder!
Stora kramar