söndag 2 december 2012

FÖRSTA ADVENT - INTE SOM PLANERAT


Första advent. Jag hade sett fram emot en lugn och mysig dag da vi skulle julpynta, lyssna pa julmusik, baka lussebullar och ha det allmänt mysigt tillsammans. Och sa tända första ljuset och dricka glögg och äta nybakade lussebullar och pepparkakor.

Men, verkligheten sag lite annorlunda ut.

Att S skulle jobba var ingen överraskning. Hela december och större delen av januari jobbar han alla dagar i veckan. Det är vi vana vid och beredda pa.

Däremot sa var det inte riktigt planerat att jag skulle bli tvungen att aka in till stan pa förmiddagen för att uträtta nagra ärenden. Men jag tänkte att om jag skyndade mig sa skulle jag snart vara hemma igen. Jag letade parkeringsplats i nästan 45 minuter, fick inte det uträttat som jag akte ner till stan för att göra och dessutom sa hade jag max otur.




När jag kör pa Promenade des Anglais pa väg hem är det sa varmt i bilen att jag är tvungen att öppna fönstret. Da hör jag ett smattrande ljud utifran bilen och samtidigt sa ser jag att det lyser en varningstriangel i bilen. Jag stannar till vid kanten av vägen för att se vad det kan vara och när jag gar ut för att se vad det kan vara sa upptäcker jag en stor tjock skruv/spik som sitter i ena bakdäcket.


Jag ringer S, känner suck, suck, suck och tänker en massa mer meck och icke planerade utgifter. Suck igen. Som tur är sa befinner jag mig inte langt ifran en bensinstation dit jag sedan sakta kör jag vidare till. Jag har tur, att det först och främst är öppet överhuvudtaget (det mesta är ju stängt pa söndagar i Frankrike), och att jag sen även far hjälp av nagra snälla killar. Till slut är det en snäll gubbe som erbjuder sig att dra ut spiken och fylla halet med, vad vet jag, men nagot som han i alla fall lovade skulle förhindra däcket fran att bli platt och som dessutom ska halla länge.

Under tiden jag far hjälp med däcket sa ringer jag hem till barnen för att säga att jag blir sen och för att höra om Biancas kompisar som hon hade bjudit hem hade kommit. Inte sa bra att inte var hemma när barnens kompisar kommer liksom.

Och i ett av flera samtal till S berättar han att barnens kusin Eva just rakat ut för en ridolycka och nu ligger pa sjukhus. Sjukhuset Lenval där Bianca föddes och där även Angelina Jolie födde sina tvillingar för nagra ar sen och som för övrigt ligger vägg i vägg med bensinstationen där jag befinner mig just da.

När jag äntligen är pa väg hem ringer jag Evas mamma som är helt utom sig. Men tack och lov sa gick det trots allt bra. Eva är skadad i ryggraden men kommer sa snart hon har fatt en korsett kunna lämna sjukhuset och röra sig "normalt" igen utan nagra men. Hon kommer i och för sig vara tvungen att bära korsetten i 1-2 manader och vara försiktig men det kunde ju ha varit bra mycket värre.

Pa eftermiddagen hade Bianca som sagt tva kompisar hemma och jag och Emma tog fram en del av julpyntet. Vi hade som sagt planerat att baka lussebullar, men jag min klant hade köpt hem alldeles för lite saffran och lussebullar med för lite saffranssmak är nagot som jag redan gjort och inte vill göra igen. Sa det far bli nagon annan gang. Och det var väl lika bra det för vi hade nog aldrig hunnit med allting i vilket fall som helst.





Sa snart Biancas kompisar akt hem sa akte jag och tjejerna till sjukhuset för att hälsa pa Eva.
Sen när vi kom hem blev det en snabb middag och sängen direkt för tjejerna.

Nagot adventsljus hann vi aldrig tända. Det far bli i morgon i stället.
Men nu ska jag i alla fall njuta av min första kopp glögg för i ar!



8 kommentarer:

Lotta sa...

Vilken dag! Verkligen omtumlande. Spik i däck har jag varit med om...inte roligt! Otäckt med ridolyckan. Tur att det gick hyfsat bra.


Puh, lite glögg på det här behövs!

Kram!
Lotta

Sahra sa...

AJ då. Vilken dag. Jag har också fått spik i däcket. Typ samma dag jag skulle in och föda. Jag var hysterisk. Hysteriskt gravida kvinnor ska man akta sig för, insåg den kloka killen på däckverkstaden och fixade det pronto.
Skönt att ridolyckan inte var alltför allvarlig. Kan tänka mig att hon skrämde upp en och annan, inkl sig själv. Molly ramklade från en klätterställning rakt ned på ryggen förra veckan och jag blev hysterisk. Skitarg över at tinge dagispersonal ringde mig. De hade gjort bedömningen att hon var ok. Jag var tokarg. Men men. Det gick bra det också.
kram

Sis sa...

Ja det var mkt som hände igår, du har sån maximal otur jämt med din bil!! Tur att Eva mår bra!!!
Tur du fick lite glögg tillslut, jag drack min första i lördags men blev ingen igår, blev mest te och honungsvatten då för att ens kunna prata! Fina små hjärtan till ljusen. Har ni två adventsljusstakar nu? Kram

Martina sa...

Lotta-
Ja verkligen omtumlande och inte sa som jag hade planerat att första advent skulle se ut.
Men slutet gott, allting gott.
Kram

Sahra-
Oj da. Ja spik i däcket samma dag som man ska föda är ju ännu sämre tajmat än när det händer pa en 1:a advent.
Daligt av dagispersonalen att inte ens ringa och berätta vad som hänt. Skönt att det gick bra för Molly trots allt.
Kram

Sis-
Ja som sagt, slutet gott alling gott.
Och det var gott med glögg!
Nja, egentligen har jag tröttnat pa den klassiska ljusstaken och tycker att den är rätt trakig sa förra aret köpt jag de där hjärtana med siffror pa för att ha som adventsljus. Det är bara det att jag maste hitta nagon fin bricka att ha dem pa sa att jag kan tända dem. Sa än sa länge far de bara vara som dekoration.
Kramar

Annika sa...

INTE kul!
Inte alls.
Tack och lov för snälla gubbar och killen på macken.
Vad hemskt med Eva.
Tack och lov att det gick bra.
Ridning är farligt, min systerdotter föll av en häst n u i höst och slog sig ordentligt.
Inte roligt.
Ja hoppas innerligt att din måndag ska bli tusen ggr bättre än din söndag.
KRAM!!

Martina sa...

Annika-
Nej, idag har väl allt sjunkit in lite. Men igar kändes det inte kul. Suck! Jag gilllar inte när saker och ting inte blir som planerat och sadana här oförutsedda saker kan jag lätt vara utan.
Ja, tack för snälla människor!
Ridning är farligt. Jag är sa glad att mina tjejer har slutat med det!
Idag har jag känt mig väldigt trött men hittills har min mandag varit lugn och utan drama!
Kramar

Liz sa...

Usch, verkligen inte kul att ha tankt sig att hinna med sa mycket och inte fa det gjort. Sen bilen/dacket sa himla typiskt!! Tur att du fick tag pa ett par bra service killar som kunde hjalpa dig!

Otackt med ridolyckan. Verkligen skont att hora att det inte blev varre och att hon forhoppningsvis ar uppe pa ryggen igen sa att saga (om hon far fortsatta rida overhuvudtaget efter detta). Jag kommer ihag att dina tjejer hade skyddsvast pa sig nar dom red, hade Eva det ocksa och anda skadad? Jag red ju sjalv som barn, hade ju egna hastar och oftast red jag ju i skogen - sjalv. Idag vet jag inte om jag som mamma hade vagat skicka ut Cassie pa 2-3 timmars langtur i skogen sjalv. Tank om det skulle ha hant nagot?! Da tyckte jag bara mamma var jobbig som atmindstane ville veta at vilket hall, vilken vag jag tankt mig och nar jag tankt vara hemma igen. Men det var ju ofta ofta som jag drog ivag pa andra stigar, hoppade naturliga hinder i skogen etc...alltid hjalm forstas, men inte nagot annat..dessutom fanns ju inte mobiltelefonen pa den tiden sa att hitta mig om jag ramlat av och skadat mig skulle ju varit hur svart som helst. Som mamma tanker man ju annorlunda! Det ar harligt att rida, men det kan handa olyckor sa ar det ju! Hoppas hon kryar pa sig fort.

Trist att dagen blev sa stressig, men hoppas ni kan njuta och gora allt det dar som ni tankt till andra advent istallet!!

Stor kram,fina ljusnummer forresten! Har du gjort dom sjalv eller finns dom att kopa sadar att trycka fast i ljuset? Har sett manga som binder ett nummer runt eller adventstakar med nummer. Fint tycker jag!

Martina sa...

Liz-
Nej, gardagen blev verkligen inte varken kul eller som jag hade tänkt mig.
MEN, som sagt, slutet gott allting gott. Trots allt.

Ja visst, det kan ju hända olyckor överallt och med allting, men ridning känns lite extra läskigt eftersom man aldrig vet hur en häst kan reagera. Jag är glad för att tjejerna har slutat rida. Fast a andra sidan, nu gar ju Emma pa chearleading och naturligtvis är hon flyer (den som alltid är högst upp och kastas hit och dit) och där har man ju varken skyddsväst eller hjälm sa det kanske är ännu farligare?!
Kramar

Jag är lite trött pa den klassiska adventsstaken och ville ha nagot annorlunda sa förra aret köpte jag de där hjärtana med siffror pa som man trycker in i ljusen, men jag maste skaffa nagon fin bricka att ha dem pa innan jag kan börja tända ljusen. Sa än sa länge är de bara dekoration.