torsdag 13 december 2012

LUCIA?


För oss blir det som vanligt inget Lucia-firande. Tyvärr. För visst är det lite mysigt med Lucia.

Jag blir lite nostalgisk när det är Lucia. För mig är Lucia nagot som hörde skoltiden till. Det var en fin stund i vintermörkret, en stund med gemenskap och mys.

Men trots att jag ser tillbaka pa alla mina luciastunder genom aren sa är det ingenting, om jag ska vara riktigt ärlig, som jag saknar här nere i Nice. Visst, jag hade mer än gärna befunnit mig i Sverige en dag som denna för att kunna delta i Luciafirandet. Men här nere är det ingenting jag saknar, atminstone inte till den grad att jag springer till Rivieraklubben eller Svenska Kyrkan eller vart det nu kan tänkas fira Lucia idag. Här nere känns det malplacé. Dels för att mörkret inte är detsamma som i Sverige och dels för att jag det ju endast är jag i familjen som har Luciatraditionen i mig och känner att det är nagonting speciellt med den. Jag tror inte att mina barn har varit med om nagot riktigt luciafirande nagon endaste gang faktiskt.

När jag i morse sa till Bianca att det idag är Lucia och fragade om hon kom ihag vad det var svarade hon: -"Ja, det är när man har nagra slags lampor i haret och man marscherar pa ett speciellt sätt!"

Bild lanad fran google.
Ja, ni ser. Det är inte riktigt med samma känsla som en själv när man pratar om Lucia.

Sa för oss blir denna dag mest en vanlig dag med hämtningar/lämningar, städning, stök, tandläkarbesök, läxor och allt annat som hör vardagen till.

Kanske tar jag mig en extra lussebulle för att fira att det trots allt är Lucia idag.

Men jag önskar alla er som firar Lucia "pa riktigt" en underbar Luciadag med en massa mys!

7 kommentarer:

Sahra sa...

Själv sitter jag med glitter i håret och har avnjutit ett första luciatåg. Det lär bli fler. Men tydligen var morgonens svt-lucia inte roligt. Tydligen hade de blandat in rap. Hur modern jag än vill vara och välkomnar nyheter, så vill jag inte ha rappande lucior. Sorry. Kram

Martina sa...

Sahra-
Nej, man maste inte alltid förändra allting. Jag är förvanad att de inte har en kille som Lucia eller en kortharig tjej i byxor?! Vad säger alla hen-anhängare om Lucia?!
Kramar

Saltistjejen sa...

Åååå just Lucia saknar jag Sverige som mest. För mig är det alltid lite vemodigt att vara här på Lucia. men ändå har jag bara varit i Sverige på Lucia EN enda gång sedan vi flyttade till USA. Tror det var mitt andra år här eller så.
Jag är lite Lucianördig jag vet, och jag är ärligt talat ledsen över att Ella inte kommer att få de känslorna jag har kring denna traditionen. inte alls. Och det känns lite sorgligt. Fast kanske kanske kanske kommer hon delta i Svenska Kyrkans Luciatåg nu på lördag. Men säkert är det inte. Hon pendlar mellan att vara entusiastisk och att säga att hon inte vågar. ;-)
Den som lever får se haha!
KRAM!

Martina sa...

Saltistjejen-
Jo men jag förstar dig, det är trakigt att ens barn inte far samma känslor kring vissa traditioner som man själv tycker sa mycket om och som är sa typiskt svenska.
Men trots att det kan kännas märkligt och lite sorgligt sa vill jag inte patvinga dem traditioner och känslor som de inte har. Det är ju trots allt inte deras fel att de växer upp i ett annat land med andra traditioner. Och vissa traditioner är ju svara att aterskapa själv när man befinner sig i ett annat land.
Det blir en salig blandning vad gäller vanor och traditioner!
Kramar

Annika sa...

Jag saknar också lucia otroligt!!
Men, mest saknar jag stämningen hemma.
Att vara hemma.
Det kan aldrig bli samma här, och jag försöker inte ens.
Jag satt och njöt av SVT och deras tåg. Grät lite.
Så vackert.
Karolina betyder inte lucia ngt alls för.
Så är det bara, tyvärr.
Kram!

Lotta sa...

Här är en till, som saknar. Svårt att exportera känslan och upplevelsen. Just nu ser jag på svt play och dricker glögg. Lite lite känsla.


Vet vad du menar med ljuset...det är inte detsamma helt enkelt!

Kram
Lotta

Martina sa...

Annika-
Jo men precis sa är det. Det hade varit supermysgt att fa vara med att fira Lucia om man var i Sverige, men utomlands känns det inte ens värt att försöka. Speciellt inte när ens barn inte bryr sig ett jota.
Jag tittade inte ens pa SVT.
Kramar


Lotta-
Nej, ljuset, stämningen... det är mycket som inte blir detsamma när man inte är i Sverige. Men en extra glögg blev det här ocksa!
Kramar