torsdag 17 januari 2013

HEJ VINTERLAND


De senaste dagarna har det blivit allt kallare hos oss. Stora delar av Frankrike har haft det riktigt kallt med minusgrader och en massa snö, vilket naturligtvis är en big deal pa nyheterna här. Snö i Frankrike innebär alltid stora problem som trafikolyckor, gigantiska köer, strömavbrott, isolerade människor... Som tur är sa slipper Rivieran oftast undan fran minusgrader och snö.

Igar kväll utfärdade meterologerna snö- och köldvarningar för större delen av landet, dock inte för Nice med omnejd. Här lovade de kallt men klart väder. Varken mer, varken mindre.

Sa gissa om vi blev förvanade i morse när vi just stigit upp ur sängen och Emma ropar fran sitt rum: -"Det är snö ute! En massa snö!" Och mycket riktigt, sa möttes vi av ett vinterland utanför fönstret i morse.

Sa här sag det ut när vi tittade ut:







Emma var överlycklig och tyckte det var jättespännande med all denna snö här hemma. Jag och S var dock inte lika exalterade utan mer oroliga. Oroliga för hur vägarna skulle se ut, om de skulle vara öppna överhuvudtaget och om vi ens skulle komma uppför det branta backen i vart omrade.

Nedan kan ni se hur det sag ut pa vägen till Emmas skola i morse. Inte bästa bilderna, men Emma gjorde vad hon kunde för att fanga nagra bilder medan jag koncentrerade mig pa att försöka köra.

Jag kan säga att alla bilar körde extremt SAKTA och FÖRSIKTIGT i morse och det var köer överallt. 










En snötäckt skolgard.
Efter att ha lämnat Bianca i skolan i förmiddags sa akte jag in till stan och vid 10-tiden sa var det fortfarande ganska sa kallt ute.


Nu har däremot solen kommit tillbaka och temperaturen stigit lite mer. Det mesta av snön har smält bort och vägarna är utan fara igen. Skönt!




9 kommentarer:

Miss Marie sa...

Nej, förstår att det inte är snö så ofta i Nice! Desto farligare är det ju då eftersom folk inte är vana vid att köra på det! Skönt att det har försvunnit fort igen!

Martina sa...

Miss Marie-
Ja det blir totalt kaos när det kommer lite snö här!
Skönt att det är över för den här gangen.
Kramar

Liz sa...

Oj, det blev ju en hel del for att vara hos er! Var det halt under eller var det anda ok att kora? Det blir ju kaos nar folk inte ar vana och som ni ju inte har vinterdack eller?

Ser ju fantastiskt ut med vackert medelhav med palmblad i kanten pa ena fotot och sen snotackta alptoppar pa fotot taget at andra hallet..:)

Har ni planerat in nagon skidakning nagon helg nu i vinter?

Kram!!

Saltistjejen sa...

Wow!! DET kan inte vara särskilt vanligt med snö hos ER!!!! Men jag förstår att döttrarna tyckte det var kul. Även om man själv kanske inte alltid tycker det är lika roligt av rent praktiska skäl med bilkörning etc.
Kram!

Sis sa...

Det där var nog det mesta i snöväg Nice har haft sen du flyttade dit väl? Här var det -11 imorse, tyckte väl att det var lite extra kallt om fossingarna när jag klev upp imorse. Alva vaknadde 6.30 vilket var en skön sovmorgon för mig!
Idag blir det hemmafixa och sen en sväng till Stinsen men utan något sällskap, kom hit snabbt så vi kan fika!!
Puss och kram

Martina sa...

Liz-
Ja det var halt och snöigt pa manga ställen sa det var faktiskt lite läskigt. Vi har ju sa himla smala, backiga och kurviga vägar ocksa sa det gör ju det hela ännu svarare.
Manga olyckor var det. Men för oss gick det som tur var bra!
Ja det är verkligen vackert med snön pa ena sidan och havet pa andra!
Tror nog inte att det kommer att bli sa mycket skidakning i ar. Emma har ju sin cheerleadingträning även pa lördagar och hon har dessutom inte alls lust att aka skidor längre, jag är inte jättemotiverad heller och S har ju bara söndagen ledig och har inte nagon jättelust att stiga upp supertidigt pa hans enda ledig dag. Men vi far väl se!

Kramar

Martina sa...

Saltistjejen-
Nej, det är inte sa ofta men det händer ibland. Fast igar hade vi ovanligt mycket snö för att vara här.
Ja alla barnen tycker ju att det är underbart, medan jag tycker att det mest ställer till problem.
Kramar


Sis-
Ja det var ovanligt mycket snö. Som lag kvar pa marken sa pass länge. Och pa morgonen da alla ska iväg till skolan/jobbet. Det var lite läskigt!
Ja, jag hade gärna följt med dig till Stinsen och fikat tillsammans!
Kramar

Annika sa...

Gud vad roligt, och ovanligt.
men det är klart att det blir kaos om ni har snö så sällan.
Det blir ju kaos här, och vi har ngn storm varje år.
Kul och annorlunda för er,
Antar att allt är borta nu.
Kram!

Martina sa...

Annika-
Sa roligt vet jag inte om jag tyckte att det var. Mest läskigt. Men alla barnen tycker naturligtvis att det är superkul.
Visst det är ovanligt och vackert med snö, men här i Nice passar det inte alls med snö. Som sagt, det ställer mest till med problem.
Nu är allt som tur är borta igen. För den här gangen.
Kramar