torsdag 31 januari 2013

STREJK


Idag har det varit en nationell strejkdag för flera av landets statliganställda här i Frankrike, där ibland lärarna.

Strejk. Igen.

C'est la France. C'est la vie!

I Emmas skola, ungefär motsvarande lag-och mellanstadiet, är lärarna skyldiga att meddela i förväg om de har intentionen att strejka eller inte. Sa redan i tisdags kväll fick vi reda pa att Emmas lärare inte skulle strejka idag. Till Emmas stora besvikelse. Förstas.

Vad gäller lärarna i högstadiet sa är det däremot annorlunda. Det behöver inte tala om i förväg huruvida de kommer att strejka eller inte sa där vet man inte förrens i sista stund hur det blir. Det enda vi fick veta i förväg inför idag var att matsalspersonalen skulle strejka vilket därför betydde att eleverna inte skulle fa nagon lunch serverad. Istället sa kunde man antingen ta med sig egen pick-nick eller, med föräldrarnas tillsatelse, lata barnen ga ut fran skolan och äta lunch nagon annanstans. Naturligtvis var elaka mammans enda option; picknick pa skolan.

Sa elaka mamman gick upp tidigt och gjorde i ordning en god matsäck till Bianca i morse. Lite snäll är hon ända ibland.


Jag skjutsade som vanligt Emma till skolan vid 8-tiden och efter det när jag var pa väg till en bilverkstad för att lämna en vänninas bil där och sen skjutsa hem henne sa ringer Bianca och säger att de har ringt fran hennes skola. Istället för att börja klockan 10, som hon vanligtvis gör pa torsdagar, sa skulle hon inte börja förrens klockan 13.30 da hennes musik- och engelskalärare strejkade.

Sa istället för att skynda mig hem direkt för att skjutsa Bianca till skolan akte jag till gymet för en timmes träning pa löpbandet.

När jag kom hem sa hade Bianca städat och dammsugit sitt rum och dammtorkat i vardagsrummet! Hm, kanske skulle jag ta ur barnen ur skolan och sätta dem i jobb här hemma istället?!

Eller sluta klaga pa att lärarna strejkar sa ofta och heja pa dem istället?

Eller anamma det franska sättet och ta nagra strejkdagar själv lite till som tätt?

Tal att tänkas pa det här...

Och förresten, matsäcken fick hon äta upp här hemma innan jag skjutsade henne till skolan pa eftermiddagen.

2 kommentarer:

Liz sa...

Vad jobbigt att dom kan halla pa sa och anda inte saga till i forvag! Skont anda for barnen ibland, ger dom lite extra fritid eller tid till andra laxor etc. Hur gor lararna sen med att komma ifatt? Mer laxor till barnen sa dom far betala for lararnas strejkande? DET skulle ju verkligen inte kannas bra.

Duktiga Bianca som hjalper till hemma, och tar initiativ- sant gor en alltid glad!
Kramar

Martina sa...

Liz-
Ja det gäller ju att kunna vara flexibel! Men det är väl det som är vitsen med strejk; att det ska ställa till med besvär för folk?!
Eftersom det aldrig är strejk mer än nagon dag och det oftast bara är nagon eller nagra lektioner som blir inställda da det ju är langt ifran alla lärare som strejkar sa blir det ingen big deal. Det märks inte direkt att de kommer efter. Det är inte värre än om en lärare är sjuk, för det är ju inte varje gang de far en vikare.

Nja, det är väl lite si och sa med egna initiativ, men oftast sa hjälper hon i alla fall till om jag ber henne om det!
Kramar