onsdag 11 september 2013

STOREBROR SER DIG


På skolan där Bianca och Emma går finns det ett väl utvecklat datasystem som används av både skolledningen, personal, lärare, elever och föräldrar.

Här kan man hitta och ge information om ALLT; skolmenyn, möten, diverse aktiviteter, scheman, resultat, frånvaro/närvaro, läxor, många läroböcker som eleverna använder sig av finns även online här istället för i pappersform, skoluppgifter etc.

Varje person, det vill säga mamman, pappan och eleven har olika inloggningsuppgifer och kan se lite olika information och allt är konfidentiellt den speciella personen. Exempelvis så har inte föräldrar tillgång till läroböcker och skoluppgifter.


  Pronote är den sidan som jag använder mest, nästan dagligen. Här kan jag se mina barns scheman, läxor, varje lektions innehåll som uppdateras direkt efter varje lektion, alla betyg och resultat (elevens medel, klassens medel, utvecklingen...) som ges på allt från uppgifter till prov och mycket mycket mer.

 Här kan man ta sig till läxor, lektionsinnehåll och inlärningsuppgifter.

Här ser man alla läxorna som ska göras; vad man har att göra, till vilken lektion och även hur många dagar som man har haft på sig att göra dom.

 Här ser man det uppdaterade lektionsinnehållet för de lektioner som eleven har haft.

Här kan jag ta mig till alla olika resultat i alla dess olika former; resultat på prov och uppgifter, elevens/klassens medel, utveckling från termin till termin och från år till år, man kan se en grafisk bild över resultaten, se kommentarerna från respektive lärare och mycket mer.

Schemat kan vara bra att titta på varje dag för att se om någon lärare är frånvarande eller om någon lektion är inställd eller förflyttad.

Som ni märker noteras och informeras man om det mesta vad gäller elevens liv på skolan och här kan man även få en överblick över frånvaro, förseningar, om man har besökt skolsjuksköterskan, bestraffningar och sanktioner och andra observationer.

Frånvaro, förseningar, bestraffningar och alla dessa punkter är seriösa saker i den franska skolan som även noteras på betygsdokumenten som man får i slutet av varje termin.

Så har man barn som inte berättar allt, eller kanske berättar lite allt möjligt eller bara det att man vill kolla lektioner, läxor eller någonting annat så kan man göra det på den här siten.

Det kanske känns lite som "storebror ser dig", men det är verkligen ett bra system som inte bara underlättar elevernas skolväskor på så sätt att det är flera böcker som ligger online istället för i väskan och dessutom kan har man alltid tillgång till all information som man behöver vart man än befinner sig.

3 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Gillar! Det fanns ett liknande system på sonens Middle School i USA, gillade särskilt att alla läxor fanns noterade, om barnen är borta eller glömt skriva ner vad de har i läxa kunde man bara logga in och kolla!

Channal sa...

OJ! Här gäller det att inte vara dyslektisk eller ha Aspergers syndrom! Kanske är enklare än vad det ser ut med all info rutor o färger.

Vi har typ samma system men inte så sammanfattande. Skriftliga omdömen, betyg, Individuella utvecklings planer och närvaro online. Om elever inte är närvarande får föräldrar ett sms automatiskt! Det är en bra koll.

Veckobrev o läxor finns via bloggar! Funkar för de flesta men inte alla. Finns föräldrar som knappt har en dator.

Sen är det ett JÄKLA administrativt jobb för oss lärare!! TAR TID!! Gillar att undervisa och planera bra lektioner. Vi borde ha lärarsekreterare till varje arbetslag.

Spännande att få lite insyn från franska skolan.

KRAM Anna

Martina sa...

Eastcoastmom-
Ja, jag tycker ocksa att det är ett väldigt bra och smidigt system!
Kramar

Channal-
Ja, det ser nog mer komplicerat ut än vad det är. När man väl lärt sig och vant sig sa är det inte sa knepigt.

Det finns kanske personer som inte har tillgang till dator, men da finns det hjälp som stipendier eller bidrag man kan ansöka om för att kunna köpa sig det och i värsta fall sa kan man ju klara sig utan.

Jag förstar verkligen att det är tidskrävande för lärarna! Vet inte om det finns lärarsekreterare hos oss.
Kramar