måndag 16 september 2013

SVENSKA, MEN JAG FÖRSTÅR INGENTING


Emma och hennes gamla klasskompis från första året i maternelle (när hon var 3 år gamml), Ophélia, har genom gemensamma vänner återfunnit varandra igen. Nu går dom åter på samma skola, dock inte i samma klass, och dessutom så är det både väldigt nära och gångvänligt mellan husen där vi bor vilket snarare är ovanlighet än vanligt i vårt område.

I lördags eftermiddag kom Ophélia över till oss och tjejerna badade i poolen och lekte hemma hos oss. Och Emma som inte alls brukar vilja prata svenska när vi är här hemma hörde jag faktiskt prata lite svenska tillsammans med Ophélia! Ophélia är nämligen halvnorska, hennes mamma är norska och hennes pappa är fransman. Jag vet inte riktigt hur mycket dom egentligen förstod av varandra för svenska är ju trots allt inte precis som norska.

För några år sen när vi var på semester på Maldiverna och vi var på ett hotell där det fanns många norrmän kom Emma till mig och sa fundersamt: -"Det är konstigt...dom pratar svenska, men jag förstår ingenting!"

Svenska, norska eller franska... tjejerna hade det i alla fall väldigt roligt tillsammans och fnitter förstår man ju på alla språk!





4 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Jättekul att hon upptäckt att det går att förstå norska! Våra barn har gjort samma upptäckt.

Martina sa...

Eastoastmom-
Ja Emma tycker att det är lite kul! Inte lika självklart som för oss som växt upp i Sverige och är vana med det.
Kramar

Mam sa...

Vilka fina kort på flickorna.....
Kanooooon. Puss

Martina sa...

Mam-
Ja det är söta tjejer!