måndag 6 januari 2014

MJUKSTART


Täningsmässigt kände jag att det var läge att starta det nya året lite mjukt och lugnt. För jag kan ju vara ärlig och säga att direkt efter nyårsfestligheterna så kändes den olympiska formen ganska långt borta.

Så för att mjukstarta träningen tänkte jag att Pilates och Yoga skulle bli bra som första träningspass.

Och visst, man flåsar absolut inte lika mycket som under löpning eller cardioträning, men att tro att det är träningstyper där man inte jobbar är helt fel. Förutom andning och koncentration (mycket koncentration) så får alla muskelgrupper sig en rejäl omgång.

 Pilates med swissball är bra mycket svårare än det ser ut och även balanssinnet får sig en rejäl omgång. När jag låg bakåtlutad som på bilden ovan så lyckades jag dessutom med att bli alldeles illamående. Note to self: kanske äta lite mindre innan träningspasset nästa gång?

Och när jag körde ett Yogapass här hemma och en av övningarna bestod i att stå i 90°s vinkel med benen upp mot väggen, då känns det som att ett 10 kilometers löpningspass är rena barnleken.

Och nej, jag gjorde inte det momentet! Inte nog med att det kändes lite som överkurs, men dessutom så vet jag inte om mina vita vardagsrumsväggar hade uppskattat just den övningen.


Vissa träningspass kör jag hemma, då jag inte har så mycket tid eller då det inte finns något bra pass på gymet till exempel. Och då kan det vara bra att ha lite hjälp för att få ett komplett program och framför allt för att vara fokuserad och motiverad så att man inte slutar efter två minuter, haha.

Nu finns det ju en hel uppsjö av olika appar som man kan ladda ner vilket är extra bra eftersom man då dessutom kan träna precis när som helst och var som helst.

Förutom att det är bra mycket svårare och effektivare än vad man tror så gillar jag verkligen både Pilates, Yoga och BodyBalance som anses som "mjukare" träningsformer. Framför allt så tycker jag att det är bra med variation i träningen, dels för att man annars lätt tröttnar och dels för att jag tror att man på så sätt kan undvika vissa skador.

Idag blev det löpning. Intervaller... Sjukt jobbigt. Men grymt skönt efteråt!

9 kommentarer:

Channal sa...

Måste komma igång och börja röra på mig! Heja dig! Den där ställningen mot väggen i 90 grader skulle jag nog aldrig fixa!!

KRAM Anna

Channal sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martina sa...

Channal-
När man väl är uppe sa skulle det nog funka, men det är ju just det där med att man ska komma upp...!
Kramar

Liz sa...

Du ar sa duktig pa att halla din traning igang, hoppas du verkligen inte skadar dig och att hoftleden haller efter problemen du hade forra varen/sommaren.

Har kanns tyvarr traningen langt borta...har efter en tid med mindre smarta borjat aret med mer ont igen. Blir sa himla trott pa detta. Hade verkligen trott att jag kunde borja trana igen men vet inte hur eller nar det ska bli av. Ovningarna i stil med den pa bollen far jag absolut inte gora, aven om jag kunde, da det ar dar jag har mest ont och det gor min rygg skada. Ovningen med fotterna pa vaggen skulle man kanske orka om man hade hjalp pa vagen upp?? :)

Men som sagt, starkt jobbat att du haller igang sa mycket som du gor!

Stor kram!

Martina sa...

Liz-
Det var i ljumsken som jag var skadad och det innebar ju träningsförbud i 6 manader. Det var lang tid och det kändes sa frustrerande att inte kunna träna. Men nu efter MANGA behandlingar och MYCKET vila sa är jag som sagt igang igen och det är sa skönt! Och so far so good. Jag tog det lugnt i början och fortsätter med speciella övningar nästan varje dag för att stärka ljumsken. Nu varierar jag ocksa min träning mycket mer än vad gjorde förut vilket jag tror är viktigt för att undvika skador.

Jag har ju alltid tränat mycket ända sen jag var barn och det är verkligen en livsstil och sa viktigt för mig pa manga plan; kroppen, huvudet, själen... hela välbefinnandet.

Hm... ja ryggen är ju verkligen inte att leka med. Ska du träffa en läkare igen nu när du fatt mer ont igen? Det är ju bra med smärtlindring, men kanske inte pa lang sikt. Gumman, tycker sa synd om dig och att du aldrig ska bli bra i ryggen.

Kramar

Anonym sa...

Har du någonting annat att variera din livsstil med? Jag menar, som nåt annat intresse?
Hur mycken tid går det åt varje dag flr träning? Tränar du bara för träningens skull, eller har du nåt mål du vill nå?

Ursäkta om jag låter alltför nyfiken, men jag är seriöst intresserad.

Ruth i Virginia

Martina sa...

Ruth-
Om du med mal menar ett speciellt lopp eller tävling sa är svaret nej. Jag har aldrig tävlat och det är ingenting som jag har planer pa att göra, men vem vet, man ska aldrig säga aldrig!
Annars är mitt "mal" med min träning att ma bra, bade i kropp och huvud, och att vara hälsosam. Av hälsoskäl har min läkare ordinerat att jag bör träna minst 4 ggr i veckan (samt äta en hälsosam kost) och det gör jag mycket hellre än att behöva äta mediciner för resten av livet!

Men förutom att träningen är ett maste för hälsan sa har jag som jag skrev alltid gillat att sporta ända sen jag var barn. Jag tycker det är roligt i sig, ibland är det skönt att fa en ensam stund och ibland är sporten nagonting som är väldigt socialt.

Hur mycket jag tränar? Ungefär 4-6 ggr i veckan med pass fran 30 min till 2 timmar.

Om jag har andra intressen och annat som jag varierar min livsstil med? Ja dygnet har ju 24 timmar sa om jag ägnar högst 2 av dom till träning sa finns det ju som tur är tid över för mycket annat ocksa!
Vet inte om du har läst min blogg nagot mer än just bara det här inlägget, men om du gör det sa ser du lite av det jag pysslar med resten av tiden i mitt liv. Och da är ju bloggen bara nagra fragment av hela mitt liv.
Först och främst sa har jag ju en familj och ett hem att sköta om. Min man jobbar langa dagar minst 6 dagar i veckan och jag har ingen hjälp hemma för varken städning eller annat, har aldrig haft nagon som kunnat vara barnvakt etc. sa bara vardagslivet tar ju upp enormt mycket av min tid.
Utöver det, lite jobb, barnens aktiviteter, läxhjälp... och visst har jag andra intressen ocksa. Fotografering, bloggen, läsa, laga mat/baka, resa....
Men som sagt, följ min blogg om du vill veta vad jag gör förutom att träna!

Har du nagon blogg sa jag kan se vem du är och vad du pysslar med? Annars far du gärna och skriva och berätta lite mer om dig och dina intressen!
Kramar

Saltistjejen sa...

Jag fick ju en pilatesboll i julklapp eftersom jag börjat känna av min rygg under hösten. Den sitter jag på lite då och då. Jättebra! Fast jag gör inga sådana där övningar haha! Jag rullar mest på höfterna i olika figurer, och studsar upp och ner. Har kollat in en del övningar för just gravida som ska stärka ryggslut och bäcken. Hittills gillar jag det och tycker det gett resultat i form av mindre känningar i ryggen. :-)

Martina sa...

Saltistjejen-
En pilatesboll kan man nog använda till mycket!
När jag var gravid sa gjorde jag manga övningar (inte med pilatesboll dock) för att stärka just ryggen som jag ofta hade ont i da. Olika slags övningar var det enda som hjälpte mot det ryggonda.
Hoppas att du inte ska behöva fa alltför manga krämpor under graviditeten.
Kramar