söndag 22 december 2013

JULLOV 2013

I fredags kväll började tjejernas jullov. Äntligen!

Det har varit många tuffa veckor med mycket hårt jobb och slit sen skolstarten i början av september.

Emma började i collège (högstadiet) med allt som det innebär; nya rutiner, mer ansvar och hårdare skolarbete. Bianca påbörjade sitt 3:e, och näst sista, år i collège (sitt 11:e totalt!!) vilket innebär att nivån höjs och eleverna börjar redan förberedas inför det sista årets slutprover (som måste klaras för att kunna fortsätta vidare till gymnasiet).

Dessutom så har båda tjejerna flera extra timmar i skolan varje vecka eftersom de båda läser olika specialprogram. Emma har handboll som extra tillval där de inte bara tränar och spelar matcher utan även läser teori för att utbildas till domare. Och Bianca går i "la Classe Européenne" med extra spanska som tillval. Och utöver timmarna i skolan har hon även haft en privatlärare i matte varje fredagskväll/lördag här hemma.

Visserligen är barnen i Frankrike bortskämda med hela två veckors höstlov i oktober/november, men å andra sidan så har de inga lov som är läxfria.

För bara någon vecka sen kom "le bulletin scolaire" (betyg och utvärderingar för varje ämne och elev och även för klassen som helhet) för den första trimestern. Båda tjejernas hårda jobb och slit har givit mycket bra resultat och vi kan inte annat än att vara väldigt nöjda och stolta föräldrar.

Så nu kan tjejerna verkligen njuta av ett välförtjänt och välbehövligt jullov! När de inte måste göra läxorna förstås.

I fredags kväll var det två trötta tjejer med rufsiga hår som kom hem och var glada att starta det efterlängtade jullovet!

Igår, första dagen på jullovet lät jag tjejerna sova tills de vaknade av sig själva och resten av dagen fick de bara gå här hemma och slöa och göra precis vad de ville. Det vill säga inte speciellt mycket. 

Riktigt lyxigt om ni frågar dem. 

På eftermiddagen blev det soffhäng framför en film och en massa popcorn!

Vanligtvis är det ju ett högt tempo i vardagen, med även fullbokade helger och inte mycket tid över för att göra ingenting. Och på loven reser vi ju oftast i väg redan första dagen, om inte redan dagen innan lovet startar.

Det är faktiskt det första lovet på 3 år då vi inte åker iväg någonstans utan bara är hemma och utan att ens ha någonting inplanerat. Ja förutom att det råkar vara jul då förstås.

Nästan så att barnen till och med tycker att det är lite spännande att bara vara hemma under ett helt lov. Och även om det alltid finns tusen saker att göra när man är hemma så ska jag också försöka dra ner på tempot och njuta tillsammans med barnen.

6 kommentarer:

eastcoastmom sa...

Det är skönt att kunna vara hemma över jul, mysigt.

Martina sa...

Eastcoastmom-
Hoppas att ni far en jättemysig jul i ert nygamla hemma!
Kramar

Channal sa...

Bra jobbat och det låter skönt att bara få vara hemma och njuta av ledigheten!

KRAMAR Anna

Saltistjejen sa...

Just så ska ett jullov startas!! Med mys och inga måsten!
Varma Kramar!!!

Annika sa...

Samma här i USA, ett lov är aldrig läxfritt.
Men nu har Karolina lov fram till 6 jan, UNDERBART!
Njut av ert jullov!!
Kramar!!

Martina sa...

Channal-
Ja det ska bli skönt med ett lite lugnare tempo ett tag. Hoppas du ocksa far ett mysigt jullov!
Kramar

Saltistjejen-
Ja det är härligt ibland. Och behövligt. Hoppas att du ocksa far nagra dagar med ett lugnare tempo och hinner pusta ut lite.
Stora kramar

Annika-
Nej, det är väl nagot som är lite negativt med det franska, och det amerikanska skolsystemet, att de även under loven maste ha läxorpressen pa sig. Men det blir ju i alla fall ett mindre stress än i vardagen sa man far vara glad för det.
Njut av ert jullov nu ocksa!
Stora kramar