söndag 8 december 2013

LÖRDAGEN

En välfylld helg böjar gå mot sitt slut och det känns nästan som att jag skulle behöva helg efter helgen!

Halva lördagen sprang jag och tjejerna runt i affärer inne i stan. Tejerna växer så det knakar och mycket i garderoben behövdes förnyas.


 Jultomten i Nice verkar få mycket post i år.

Efter flera timmars letande och provande var barnen alldeles utmattade och bad och bönade om att få åka hem. Jag säger ju att shopping är bra träning!

Mission accomplished! Vi kom hem med koftor, tröjjor, byxor, en kjol, en klänning, en jacka, ett skärp och även en påse full med kaffe.

Knappt hemkommen från stan så satte jag igång och började göra degen för att baka lussebullar. Men inte helt ovanligt när jag får för mig att jag ska baka någonting så saknas det såklart en ingrediens. Den här gången var det saffranet som jag hade för lite av. Smöret och jästen var redan blandad så det fanns ingen återvändo, det var bara att köra iväg och leta saffran.

I tredje affären hittade jag till slut det röda guldet och jag gick därifrån med hela lagret. Jag talar inte om hur mycket jag spenderade på allt saffran, men jag kan ju säga så här; det gav mig en grym ångest resten av kvällen. Och det värsta av allt var, att när jag sen satt där i bilen med allt mitt saffran så insåg jag att jag hade räknat totalt fel och köpt alldeles för många paket. Jag hade faktiskt inte behövt åka ut och köpa mer saffran överhuvudtaget... Suck. Ångest. Suck.

Alltid se det positiva i allting, right?! Okej, eh... jag har saffran så det räcker för de tre kommande jularna. Det håller sig till 2016.

Men nu pratar vi inte mer om det här. Capisce?!

Väl hemma igen var det bara att hålla tummarna för att det skulle bli något av degen trots att den fått vila i drygt 1 1/2 timme.


Nu är det bevisat. Man kan absolut blanda smör, mjölk och jäst och sen l 1/2 timme innan man blandar i resten av ingredienserna. Det funkar alldeles utmärkt bra.


Sen var det bara att knåda på. Tur att jag hade en liten assistent som hjälpte mig ända tills vi båda stupade i säng lååååångt senare på kvällen.



Jag kan tipsa om att ha crème fraîche i degen. Lussebullarna blir supersaftiga och fluffiga. Eller så var det den där ofrivilliga pausens förtjänst.


I år fick vi lussegubbar också!

8 kommentarer:

Marina sa...

Resultatet såt ut att bli väldigt bra, även om det bara är 24 timmar på ett dygn!

ExPIAtriate sa...

Mums vad gott det sag ut! Jag ar urdalig pa att baka, har liksom inget talamod sa jag kopte mina istallet!
Kram!

Channal sa...

Vilken rolig shoppingdag! Nytta med nöje är bra träning!

Jättefina lussebullar! Ja, det går åt lite saffran i degen! Men saffran är gott till maten också! Som bouillebais!

KRAMAR Anna

eastcoastmom sa...

When the going gets tough, go shopping!
Och vilken bakdag, ser jättegott ut.

Martina sa...

Marina-
Ibland skulle man behöva nagra fler timmar pa dygnet..!
Kram

Expiatriate wife-
Jag gillar att baka, men bullar blir det inte sa ofta eftersom det ju tar sin lilla tid. Men för att fa nagra lussebullar sa har man ju inget annat val än att göra dom själv eftersom det inte finns att köpa här.
Kramar

Martina sa...

Channal-
Ja, det var en lyckad shopping trots allt. Och som sagt även lussebullarna blev lyckade till slut!
Det är konstigt det där. Jag ÄLSKAR lussebullar och ju mer jag känner saffranet desto bättre. Däremot är jag inte sa förtjust i saffran i maträtter. Men som sagt, saffranet haller sig ända till 2016!
Kramar

Eastcoastmom-
Exakt! Shopping är bra träning, bra terapi..!
Kramar

Annika sa...

SÅ fint.
OCH vilka FINA lussekatter!!
WOW!!
OCH nice med shoppingterapi!!
Nespresso, funderar på att önska mig en sån maskin i julklapp. Gott kaffe är det verkligen va?
Kram!!

Martina sa...

Annika-
Visst blev dom fina?! Emma gjorde nästan allla medan jag knadade degen.
Nespresso är det absolut godaste kaffet!! Sen vi började med det finns det inget annat som smakar gott. En väldigt bra julklapp!
Kramar